ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה אתמול (ג') לקריאה ראשונה את הצעתו של ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ואח', לתיקון חוק עבודת נשים על מנת לאפשר לעובד או לעובדת שבן או בת הזוג שלהם נמצאים בשירות מילואים להיעדר מהעבודה במשך שעה אחת ביום.
ההיעדרות תוּתר לבני זוג שעובדים במשרה מלאה ושיש להם ילדים מתחת לגיל 13, בתנאי שאחד מהם יצא לשירות מילואים של 5 ימים רצופים לפחות. העובדת או העובד יידרשו להודיע על מימוש הזכות למעסיק, וההיעדרות לא תנוכה משכר העבודה ותהיה על חשבון המעסיק.
"לא פעם הכנסת מחוקקת מתן הטבות למשרתי המילואים עצמם, אבל שוכחת שהיחידה הלוחמת היא התא המשפחתי כולו ומי שצריך להתמודד עם שירות המילואים הוא לא רק המשרת או המשרתת, אלא כל המשפחה ובעיקר בת או בן הזוג", אמר ח"כ רועי פולקמן (כולנו), מ"מ יו"ר הוועדה. הוא הוסיף שהכנסת ציינה במועד הדיון את יום הקהילה הגאה, וביקש לוודא שזכות זו תינתן גם לבני או בנות זוג של משרתי מילואים מאותו המין.
רפרנטית ביטחון באגף התקציבים באוצר, ליאור בראון, ביקשה שההטבה תינתן לבנות זוג של מי שירשתו 6 ימי מילואים רצופים ומעלה, ואמרה כי מתן ההטבה לבנות זוג של מי שישרתו 5 ימים רצופים ומעלה מובילה לעלייה דרמטית במספר הזכאים ולעלויות תקציביות משמעותיות על המגזר הציבורי. לדבריה, ההצעה לא תואמה עם משרד האוצר, ואינה תואמת להסכמת הממשלה.
בתגובה דחה בתוקף ח"כ פולקמן את הטענה לפיה יש להצעה עלות תקציבית, ואמר שהעלאת רף הזכאות לשירות של 6 ימים ומעלה תוביל למצב שההצעה לא תחול על משרתים רבים שמגיעים לבצע אימונים, וסירב לקבל את עמדת האוצר.
"המדינה צריכה לשאת בעלויות"
במהלך הדיון התברר שהורים לילדים עד גיל 12 בשירות המדינה ממילא זכאים כבר כיום לשעת הורות, והובהר כי במקרה כזה ההצעה לא תזכה בשעת היעדרות נוספת. לפיכך, אמר פולקמן, לא צפויה עלות תקציבית על המדינה כמעסיקה.
נציגת התאחדות התעשיינים, מוריה ברבי, ציינה כי ההתאחדות תומכת בהצעה כללית, אך הצטרפת לדברי נציגת האוצר ןביקשה להחיל זאת על שירות רצוף של 6 ימים ומעלה. לדבריה, מתן ההטבה לבנות או בני זוג של משרתים רק 5 ימים רצופים ומעלה יעלה בצורה ניכרת את העלויות שצפויות לחול על המעסיקים.
נציגת איגוד לשכות המסחר, סיגל סודאי, אמרה אף היא שהאיגוד תומך בהצעה, אולם עמדתו היא שהמדינה היא שצריכה לשאת בעלויות, שכן מדובר במהלך משלים לשירות המילואים שנחשב לצורך לאומי וממומן מכספי המדינה.
ח"כ פולקמן סיכם את הדיון וציין שבמהלך הכנת ההצעה לקריאה השנייה והשלישית ייבחנו בקשות להחרגת השב"כ, המוסד והמשטרה מההצעה בתקופות חירום, בהן משרתי המוסדות הללו נדרשים לעבודה מאומצת.