ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ג') פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק גיל פרישה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ואח', לפיה הורה שכול יוכל לבחור שלא לצאת לגמלאות, וייאסר על המעסיק לפטרו מחמת גיל לתקופה של לפחות 4 שנים לאחר גיל הפרישה. כיום מגבלה זו חלה על מעסיקים רק בנוגע להורים שכולים לחיילים שנספו במערכה.
החוק צפוי להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2018, ותוקפו למשך 4 שנים. המשרד לשוויון חברתי יערוך מחקר לבחינת יישומו והשפעתו של החוק, ויגיש תוך שנה את ממצאי המחקר לוועדת העבודה והרווחה.
על פי הצעת החוק, ההוראה החדשה תחול הן במקרה בו ילדו של העובד נפטר טרם תחילת העסקתו והן במקרה בו הוא נפטר במהלך תקופת עבודתו אצל המעסיק.
ההסדר המוצע יחול גם על פיטורי עובד סמוך להגיעו לגיל פרישה, אלא אם כן יוכח שלא נעשו כדי להתחמק מהוראות החוק. כמובן שהחוק החדש לא יפגע בזכויות הורים שכולים על פי דין, ובין היתר לפי חוקי התגמולים.
לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), החוק לא יחול על צה"ל. עד לאישורו הסופי במליאת הכנסת, תשקול הוועדה להחריג מהצעת החוק גם כבאים, שוטרים, אנשי שב"ס, שב"כ ומוסד.
מנהל תחום גמלאות במשרד החינוך, איתי הדר, ביקש להחריג גם מורים מהצעת החוק, אולם חברי הכנסת סירבו. "לא ייתכן שנחייב את מפעל נגב קרמיקה הקורס, ונחריג את המשרד", אמר ח"כ סמוטריץ', "דיברתי אתמול עם שר החינוך והוא תומך בעמדתי".
נזכיר כי בפרשת גביש קבע בג"ץ [9134/12] בהרכב מיוחד של 7 שופטים שסעיף 4 לחוק גיל פרישה, שקובע את גיל 67 כגיל פרישת חובה, הנו חוקי וחוקתי על אף שהוא פוגע בזכות לשוויון.
עם זאת, בג"ץ הכיר בזכות העובד העומד בפני פרישה לבקש מהמעסיק להמשיך לעבוד גם לאחר הגיעו לגיל הפרישה, ובמקרה כזה מחויב המעסיק לשקול בכובד ראש את הבקשה.