הוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים ממליצה על העלאת גיל הפרישה של נשים שנולדו החל משנת 1955 ואילך ל-64 על פני 8 שנים, כלומר העלאה של 3 חודשים מדי שנה – כך עולה מהדו"ח שהגישה הוועדה לשר האוצר, משה כחלון.
המלצות הוועדה הוגשו לשר כחלון לאחר שבכלי התקשורת פורסמו במהלך השבוע האחרון ספקולציות רבות, שאחת מהן היא שגיל הפרישה יעלה ל-65 בתוך 12 שנה.
חה"כ זהבה גלאון (מרצ) ושלי יחימוביץ (המחנה הציוני) הביעו תרעומת על ההמלצות עוד לפני פרסומן הרשמי, לצד יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהודיע שלא ייתן יד להעלאת גיל הפרישה כל עוד לא השתכנע שציבור נשים גדול לא מושלך לעת זקנה ללא פתרון ראוי.
כעת מתברר שגם בקרב חברי הוועדה נתגלעו מחלוקות. מרבית חברי הוועדה סבורים שאין להסתפק בהעלאת גיל הפרישה ל-64 בלבד, אלא יש להעלות אותו ל-65 בשנת 2028 ובשלב הבא להעלותו שוב לגיל 67 בעוד 40 שנה.
כמה מחברי הוועדה אף סבורים שאין לעצור בגיל 67, ויש להמשיך להעלות את גיל הפרישה בהתאם לעלייה בתוחלת החיים. עם זאת, חברי ועדה אחרים סברו שאין לקבוע מסמרות לטווח הארוך כבר בשלב זה, ויש לבחון את המשך ההעלאה לאחר גיל 64 רק בשנת 2025.
פרופ' רות בן ישראל, נציגת ההסתדרות בוועדה, הביעה התנגדות כוללת להמלצות הוועדה מאחר שלדבריה ההמלצות אינן כוללות ארגז כלים הולם לצורך התמודדות עם הפגיעה הצפויה בנשים, שכן מחוסרות העבודה ביניהן ייאלצו להמתין שנה אחת נוספת לצורך קבלת קצבת הזקנה וקצבת הפנסיה.
בנוסף התנגדה להמלצות הוועדה עו"ד מיכל וקסמן חילי, נציגת התאחדות התעשיינים, שהצטרפה לדבריה של בן ישראל ואמרה שלא זו בלבד שאין מענה שלם ומקיף לאוכלוסיית הנשים הנפגעת כתוצאה מהמהלך, אלא גם המעסיקים ימצאו עצמם מול שוקת שבורה, מאחר שמשיקולים מצפוניים ומתוך תחושת אחריות כלפי העובדות – יתקשו לסיים את יחסי העבודה בידיעה שהן עלולות להיקלע למצוקה כלכלית קשה.
כלים תומכים לנפגעות מהמהלך
חברי הוועדה ביקשו להגן באמצעות כלים משלימים על קבוצות הנשים שצפויות להיפגע כתוצאה מהעלאת גיל הפרישה, תוך נקיטת המהלכים הבאים:
- הגדלת מס הכנסה שלילי לעובדות בגילאי 62-63.
- הארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה לנשים בנות 60 ומעלה למשך 10 חודשים.
- העסקת אזרחים ותיקים במגזר הציבורי במסלול העסקה מותאם בשירות המדינה.
- מתן אפשרות להקטנת היקף המשרה לעובדים בני 60 ומעלה בשירות המדינה.
- הקצאת 450 מיליון שקל למשך 10 השנים הקרובות לצורך תכנית הכשרה מקצועית ייעודית לגילאי 55 פלוס, לתמיכה בגופים במגזר השלישי ובתכניות ממשלתיות העוסקות בהכשרה רכה והשמה של עובדים מבוגרים, וכן למסלולי יזמות צעירה הכוללים ליווי, ייעוץ ואפשרויות מימון לנשים מבוגרות המעוניינות להקים עסק זעיר. יצוין כי עד היום הממשלה לא הקצתה משאבים ייעודיים להכשרה ולשילוב של עובדים מבוגרים בשוק התעסוקה.
מה קורה אם ההמלצות לא יאושרו?
הוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים שנולדו החל משנת 1955 מונתה מכוח סעיף 9 לחוק גיל פרישה, שמטיל על שר האוצר אחריות להקמת ועדה זו.
על פי החוק, היתה הוועדה אמורה להגיש את המלצותיה עד ה-30 ביוני השנה, אולם הן הוגשו כאמור רק כעת, ולכן תידחה גם הגשת ההמלצות על ידי השר לאישור ועדת הכספים של הכנסת, שהדד-ליין הקבוע לה בחוק חלף לפני 6 ימים. יש לציין כי על השר כחלון להתחשב בהמלצות הוועדה, אולם החוק מקנה לו סמכות לשנות את גיל הפרישה עליו הומלץ.
לאחר קבלת ההמלצות על ועדת הכספים לקבל החלטה עד סוף 2016 אם לאשר אותן או לא, ואם לא תתקבל החלטה עד אז – החוק קובע שמשמעות הדבר היא שגיל הפרישה לנשים שנולדו החל משנת 1955 יהיה כדלקמן:
מגמה עולמית
במדינות רבות הוחלט במהלך השנים האחרונות על העלאת גיל הפרישה לנשים באופן מתון והדרגתי שיסתיים בעוד שנים ארוכות.
כך, למשל, בארה"ב גיל הפרישה לנשים יעלה מ-66 ל-67; באירלנד מ-65 ל-68; בבריטניה מ-60 ל-67; ביפן, יוון והונגריה מ-60 ל-65; בצרפת, גרמניה, הולנד, קנדה, בלגיה ואוסטרליה מ-65 ל-67; בפולין מ-61 ל-67; ובטורקיה מ-58 ל-65.