הצעה לתיקון חוק עבודת נשים וחוק הביטוח הלאומי הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי 22 חברי כנסת, לצורך שינוי ההסדר הקיים למתן חופשת הורות כאשר נולד יותר מילד אחד.
כיום קובע החוק שעובדת שילדה בלידה אחת יותר מילד אחד, זכאית להאריך את תקופת הלידה וההורות ב-3 שבועות עבור כל ילד נוסף החל מהילד שני.
"מדובר בהסדר לא מספק שאינו לוקח בחשבון את הקשיים הפיזיים והנפשיים האדירים והייחודיים הכרוכים בהבאת שני ילדים, או יותר, לעולם בבת אחת", טוענים מציעי החוק. "ההסדר גם אינו לוקח בחשבון שעבור הורים רבים, התקופה הקריטית ביותר לטיפול בילדים ולתמיכה אחד בשני היא דווקא מיד לאחר הלידה, ולא בתום תקופת הלידה וההורות הבסיסית, 14 שבועות לאחר הלידה".
כך מוצע לתת להורים אפשרות לקבוע שבמקום שהיולדת תנצל את שלושת השבועות הנוספים בתום התקופה, כלומר שבוע 14 עד שבוע 17, האב יוכל לנצל את כל שלושת השבועות הנוספים או את חלקם, כבר בתחילת תקופת הלידה וההורות או בכל שלב לאחריה. יובהר כי אם ההורים יבחרו באפשרות זו, הדבר לא יבוא על חשבון זכויות אחרות להם הם זכאים מכוח החוק.
"עלות יישום הצעת החוק אינה גבוהה"
לדברי מציעי החוק, עלות יישום ההצעה אינה גבוהה, כיוון שהיא תחול על כ-5% מכלל הלידות. בנוסף היא אינה מבקשת להקצות זמן נוסף לתקופת הלידה וההורות, אלא לאפשר החלפה בין האב לאֵם גם לעניין זכאותם לדמי לידה מהביטוח הלאומי עבור שלושת השבועות האמורים.
כיום החוק קובע שהיולדת זכאית לתקופת לידה והורות בתשלום שנמשכת עד 14 שבועות, ואילו האב זכאי לחופשה של 5 ימים מיד לאחר הלידה. באפשרותו להחליף את היולדת החל מהשבוע השביעי ללידה.
"ההסדר הקיים אמנם משמר את החלוקות המגדריות המסורתיות בין גברים לנשים ונתון לביקורת בשל כך, אך אין ספק שהוא מייצג שיפור משמעותי במצבת הזכויות של האבות והאימהות לעומת המצב הקודם", אומרים מציעי החוק. "תקופת הלידה וההורות של האם הוארכה, לאב ניתנה חופשה, גם אם קצרה וסמלית, ולבני הזוג ניתנה אוטונומיה שלא היתה קיימת בעבר להתחלף ביניהם במהלך התקופה".