ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ג') פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ואח', לפיה תוארך התקופה המאפשרת להגיש פסק דין לחברה המנהלת את כספי הפנסיה והגמל של בן או בת הזוג לשעבר.
מדובר בהרחבה של חוק שאושר בכנסת הקודמת, המבטיח קצבת פנסיה לבני זוג גרושים גם לאחר פטירת אחד מהם. החוק הקודם קבע שעד ה-6 בפברואר 2016 ניתן יהיה להגיש פסקי דין שניתנו על ידי בית משפט הקובעים את זכאות בן או בת הזוג לשעבר בכספי הפנסיה שלו או שלה, גם אם עודנו בחיים, וכך יוכלו להירשם כ"שאיר" בקרן הפנסיה.
עם זאת, בשל המורכבות וחוסר המודעות בציבור, מבקשים כעת חברי הכנסת בהצעת החוק הנוכחית להאריך את חלון ההזדמנויות עד ה-31 בדצמבר 2019.
קראו עוד במעסיקולוג:
* "דחיית פרישה לפנסיה אחרי גיל 60 אינה כדאית מבחינה כלכלית, בכל תרחיש"
* קרנות ברירת מחדל אמנם הביאו לירידה בדמי הניהול, אך האם הן מבשרות על העלאת קצבת הפנסיה שלנו?
* העובד יפצה את המעסיק לשעבר ב-50,000 שקל, בשל פנייה ללקוחות שהם קרוביו ומכריו
* חישוב פיצויי פיטורים: בית הדין הארצי קבע שהשיטה החדשה חלה גם על עובד יומי
נזכיר כי בג"ץ דחה במרץ השנה עתירה בה נטען שהתקנון האחיד של קרן הפנסיה פוגע בזוגות שהתגרשו. העתירה הוגשה על ידי גרושתו של חוסך בקרן פנסיה ותיקה שנפטר, שטענה שהיא זכאית לקצבת שארים מאחר שניהלה עם המנוח זוגיות גם לאחר הגירושים. השניים היו נשואים במשך 32 שנים, ונולדו להם שלושה ילדים.
"לא נעלם מעינינו שיש קושי בכך שהתובעת שחלקה עם המנוח עשרות שנים והקימה עמו בית ומשפחה – אינה זכאית לכל חלק מכספי הפנסיה שהוא חסך, בין היתר בשנים שהם חיו יחד", ציין בג"ץ בהחלטתו. "אולם, וכפי שציין בית הדין הארצי, מצב דברים זה השתנה זה מכבר עם חקיקת חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו. ואף שלשינוי זה אין תחולה במקרה הפרטי של התובעת, דומה כי יש בהוראותיו כדי לתת מענה לקושי הכללי שמגולם בעניינה".
בחודש בו ניתן פסק הדין, הכריע בג"ץ במקרה אחר שהאלמנה דווקא זכאית לקצבת שארים, על אף שהיתה פרודה מהמנוח במשך שנים. זאת, על אף שהמנוח הנחה את המעסיק בצורה מפורשת להעביר לאחר מותו את זכויותיו הפנסיוניות לבת הזוג הנוכחית, וכך גם הורה בצוואתו.
כך נפסק שהאלמנה זכאית לשיעור של 40% ממשכורתו הקובעת של המנוח, החל מיום פטירתו ולמשך שארית ימי חייה של האלמנה.