ראשי»כתבות פופולריות»האוצר: פער משמעותי בדמי ניהול בין מעסיקים גדולים ליתר החוסכים הפנסיוניים
האוצר: פער משמעותי בדמי ניהול בין מעסיקים גדולים ליתר החוסכים הפנסיוניים
מעסיקולוג9:17
חמשת המעסיקים הגדולים שילמו לכלל ולמקפת במהלך 2015 שליש משיעור דמי ניהול הנגבים על ההפקדות השוטפות | מהם דמי הניהול הממוצעים ואילו קרנות נהנות מיתרון הגודל?
מעסיקים גדולים נהנים מקלף מיקוח רב עוצמה אל מול קרנות הפנסיה בשל מספר העובדים גבוה, וכך זוכים האחרונים בדמי ניהול נמוכים ביותר, לעתים אפסיים.
מדו"ח הממונה על שוק ההון לשנת 2015 שפורסם לאחרונה עולה כי קרנות הפנסיה כלל ומקפת גבו אשתקד מהעמיתים דמי ניהול מההפקדות השוטפות הגבוהים פי שלושה מדמי הניהול הממוצעים שנגבו מחמשת המעסיקים הגדולים.
קרן הפנסיה מקפת גבתה מחמשת המעסיקים הגדולים דמי ניהול בשיעור של 1% מההפקדות ו-0.2% מהצבירה, בעוד ממוצע דמי הניהול עבור כלל החוסכים בקרן זו עומד על 3.3% מההפקדות ו-0.3% מהצבירה.
בכלל מדובר בפער דומה, כאשר שיעור דמי הניהול הממוצעים עבור חמשת המעסיקים הגדולים עמד אשתקד על 1% מההפקדות ו-0.2% מהצבירה, ואילו הממוצע הכללי עמד 3.2% מההפקדות ו-0.2% מהצבירה.
לעומת זאת, בקרנות הפנסיה של הראל ומנורה קיימים הפערים הגבוהים ביותר בדמי הניהול הנגבים מהצבירה (ראו טבלה).
נמשכת מגמת הירידה בדמי הניהול
עוד עולה מנתוני האוצר כי דמי הניהול הממוצעים בקרנות הפנסיה נמצאים במגמת ירידה זה כבר כמה שנים. תקרת דמי הניהול המותרת אמנם עומדת על 6% מההפקדות השוטפות ו-0.5% מהחיסכון הצבור, אולם דמי הניהול הממוצעים הנגבים בשטח עמדו אשתקד על שיעור של 3.17% מההפקדות ו0.28% מהצבירה.
לצורך ההשוואה, דמי הניהול הממוצעים עמדו בשנת 2008 על 4.44% מההפקדות ועל שיעור של 0.41% מהצבירה, ומאז נתון זה נמצא בסימן ירידה בכל שנה ושנה.
הפער המשמעותי בין דמי הניהול המקסימליים לבין דמי הניהול הממוצעים הנגבים בפועל מציג תמונה מעט שונה מזו שהוצגה לאחרונה על ידי האוצר בנוגע להשפעת מכרז קרנות ברירת המחדל על קצבת הפנסיה העתידית של הציבור.
נזכיר כי במסגרת הרפורמה החדשה, תגבה קרן הפנסיה של מיטב דש דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדה החודשית ושיעור של 0.01% מהחיסכון הצבור, ואילו הלמן אלדובי ייגבו דמי ניהול בשיעור של 1.49% מההפקדה ושיעור של 0.001% מהצבירה.
לרפורמה השפעה עצומה בעיקר על העובדים המוחלשים, שאינם יכולים לנהל משא ומתן בנוגע לדמי הניהול הנגבים מהם ואינם מיוצגים על ידי ועדי עובדים, ולכן הם לרוב משלמים את המקסימום.
עם זאת, עבור עובדים רבים שמשלמים כבר כיום דמי ניהול נמוכים - המעבר לקרנות ברירת המחדל שזכו במכרז לא יהיה בהכרח כדאי, בין היתר בשל יתרון הגודל מהן נהנות קרנות הפנסיה הגדולות, כפי שיורחב בהמשך.
קרן גדולה - יציבות גבוהה
נתון מעניין נוסף ואף קריטי העולה מדו"ח הממונה, הוא מספר העמיתים הפעילים הקיימים בכל אחת מקרנות הפנסיה החדשות. לנתון זה רלוונטיות גבוהה במיוחד בימים אלה, רגע לאחר זכיית קרנות הפנסיה של מיטב דש והלמן אלדובי במכרז האוצר, והגדרתן החל מספטמבר הקרוב כקרנות ברירת מחדל אליהן מחויב מעסיק להעביר את כספי העובד אם לא נתן הוראה אחרת.
יתרון הגודל הוא עניין משמעותי כאשר מדובר בקרנות פנסיה, בשל היותן בנויות על מנגנון של 'ערבות הדדית', וכך לאירועי מוות ואובדן כושר עבודה של חוסכים רבים תוך תקופה קצרה קיימת השפעה ישירה על קצבת הפנסיה העתידית של יתר החוסכים באותה קרן, ובמקרים מסוימים אף להביא לגירעון אקטוארי.
לפיכך, קרנות פנסיה קטנות חשופות יותר לטלטלות ולתנודות בקצבאות הפנסיה של החוסכים, ויש להביא זאת בחשבון בעת בחירת קרן פנסיה, ולהימנע מהחלטה המבוססת על גובה דמי הניהול בלבד.
אז כמה חוסכים יש בכל קרן פנסיה? על פי נתוני האוצר, בסוף שנת 2015 היו במיטב דש כ-24,200 חוסכים פעילים, ואילו בקרן הפנסיה המנוהלת על ידי הלמן אלדובי היו רק כ-3,000 חוסכים פעילים במועד זה.
הנתונים הטריים ממחישים היטב את הפער העצום בין גודל קרנות הפנסיה המנוהלות על ידי בתי ההשקעות לעומת גודלן של אלו המנוהלות על ידי קבוצות הפנסיה הגדולות: מבטחים החדשה (כ-570,200 חוסכים פעילים); מקפת אישית (כ-450,500); הראל גלעד פנסיה (כ-400,000); מיטבית עתודות (כ-370,000); והפניקס (כ-200,900).