הצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי לצורך קביעת דמי מחלה לעצמאים, הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) ואח'.
מטרת הצעת החוק היא לגשר על הפער הקיים בתנאים הסוציאליים בין זכאותם של עובדים שכירים לדמי מחלה לבין היעדר זכות דומה לעצמאים.
חוק דמי מחלה קובע את זכאותם של עובדים לדמי מחלה, המשולמים לעובד שנעדר מעבודתו בעקבות מחלה מידי מעסיקו. בדומה להטבות סוציאליות אחרות המוענקות רק לשכירים על ידי המעסיק ועל ידי הביטוח הלאומי – כדוגמת דמי אבטלה, גמלת ימי אבל ודמי הבראה – גם במקרה של ימי מחלה נותרים עצמאים ללא כל רשת ביטחון.
"במקרים רבים הפגיעה הכלכלית בעובדים עצמאים כתוצאה מהיעדרם מעבודתם גבוהה בהרבה מהפגיעה בעובדים שכירים", אומרים מציעי החוק. "זאת מאחר ועצמאים רבים אינם מעסיקים עובדים אחרים, ותפעול עסקיהם תלוי רק בהם, כך שקיים סיכוי גדול יותר שהיעדרות מעבודתם תגרור אובדן לקוחות והכנסה רב יותר, מאשר היעדרות עובד שכיר מעבודתו".
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2016 כ-56% מהעצמאים לא נעדרו אפילו יום אחד מהעבודה בעקבות מצב רפואי, לעומת כ-39% מהשכירים. עצמאים רבים יותר דיווחו שעבדו במהלך מחלה, ביחס לשכירים.
בשל העלות התקציבית הגבוהה של מתן דמי מחלה לעצמאים, מוצע להגביל את מתן דמי מחלה רק למצבים שבהם המחלה גורמת להיעדרות ממושכת של מעל 30 ימים ממקום העבודה, כך שקיימת סבירות גבוהה שההיעדרות פוגעת באופן חמור בעסק.
בנוסף מוצע לקבוע שעובד עצמאי יהיה זכאי לתשלום דמי מחלה מהביטוח הלאומי החל מהיום הראשון לאחר היעדרות של מעל 30 ימים מעבודתו בעקבות מחלה. זאת בכפוף להצגת אישור רפואי תקף בנוגע לאותם ימים, וכן עמידה בתקופת אכשרה של 6 חודשי תשלום דמי הביטוח הלאומי כעובד עצמאי ב-18 החודשים שקדמו לתחילת ההיעדרות.
ומה קורה במדינות אחרות?
במדינות שונות בעולם הבינו את הצורך במתן מענה לעצמאיים ומצאו פתרונות שונים. כך, למשל, בדנמרק עצמאים זכאים לדמי מחלה החל מהיום ה-14, ובאפשרותם לרכוש ביטוח דמי מחלה על מנת לקבל תשלום על 14 הימים הראשונים להיעדרותם.
בספרד מקבלים עצמאים מהביטוח הסוציאלי דמי מחלה בדומה לשכירים, החל מהיום הרביעי למחלה ועד 365 ימים לכל היותר, כאשר קבלת דמי המחלה תלויה באישור אובדן כושר עבודה מרופא של שירותי הבריאות הציבוריים. גם בפורטוגל הזכאות והתנאים לקבלת דמי מחלה זהים עבור עצמאים ושכירים.
באנגליה אין לעצמאים זכאות לדמי מחלה, אולם הם יכולים להגיש בקשה לקבלת ESA employment and support) allowance), ועל מנת לקבלו עליהם לעבור סדרת בדיקות רפואיות, הן פיזיות והן מנטליות. אלו שנמצאים זכאים מקבלים גמלה שבועית למשך 13 שבועות, ומי שתובע קבלת ESA יהיה זכאי לסכום של עד כ-109 ליש"ט.