דמי מחלה של עובד בריטי שנעדר למשך שבוע מהעבודה עומדים על שיעור של כ-9% בלבד מגובה שכרו, מה שהופך את בריטניה לאחת מהמדינות האירופאיות בהן דמי מחלה הם הנמוכים ביותר. עם זאת, 50% מהעובדים הבריטים סבורים שאם יצאו לחופשת מחלה הם יהיו זכאים לשכר מלא – כך עולה ממחקר שנערך על ידי Vouchercloud ופורסם היום (ב') בטלגרף.
המחקר בדק מה יהיו דמי מחלה של עובד ב-33 מדינות אירופאית אם ייעדר מהעבודה במשך שבוע, ומצא כי שכרו יעמוד על 100% אם הוא עובד בשוויץ, לוקסמבורג, גרמניה, אוסטריה, בלגיה ונורבגיה. דמי מחלה במדינות אלה יעמדו גם על 100% במקרה של היעדרות למשך חודש ימים. בפינלנד ובאירלנד, לעומת זאת, עובד שייעדר למשך שבוע מהעבודה לא יקבל דמי מחלה כלל.
בסלובניה, בפולין, בולגריה ולטביה נעים דמי המחלה להם זכאים העובדים בין 75% ל-80%, ושיעור דמי המחלה יהיו זהים גם במקרה של היעדרות בשל מחלה למשך חודש שלם.
בשוויץ דמי מחלה עומדים על 80% מגובה השכר עבור שבוע היעדרות ו-95% עבור חודש היעדרות; ביוון דמי מחלה עומדים על 70% עבור שבוע היעדרות ו-92% עבור חודש היעדרות; ובצ'כיה ואיטליה דמי מחלה עומדים על 40% עבור שבוע היעדרות, אולם עולים ל-85% בשל חודש היעדרות.
מימון על ידי העובד
מדו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם באוקטובר 2015 עולה כי בצרפת קיימת תכנית ביטוח חובה לכל העובדים, הממומנת באמצעות הפרשות העובד, המעסיק והמדינה. לאחר 7 ימים קיים פיצוי נוסף מהמעסיק מכוח הסכמי עבודה והסכמים קיבוציים.
בגרמניה לא קיימים כלל ימי המתנה, והעובד נדרש להציג בפני המעסיק אישור רפואי רק במקרה של היעדרות העולה על 3 ימים. המעסיק נדרש לשלם את מלוא השכר למשך עד 6 שבועות, ולאחר מכן קיימת תכנית ביטוח חובה הממומנת באמצעות הפרשות העובד והמעסיק למשך 78 שבועות ב-3 שנים בשל אותה מחלה.
החוק הישראלי קובע שתקופת הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי עבור כל חודש עבודה מלא, כלומר 18 ימים בשנה, ולא יותר מ-90 יום.
עובד ישראלי זכאי לקבל מהמעסיק דמי מחלה החל מהיום השני להיעדרותו, כאשר דמי המחלה עומדים על 50% עבור היום השני והשלישי ו-100% מהיום הרביעי ואילך. לצורך קבלת התשלום, על העובד להציג למעסיק אישור מחלה מרופא.