מליאת הכנסת דחתה אתמול (ד') בקריאה טרומית את ההצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי לצורך קביעת דמי אבטלה לעצמאים, לאחר ש-48 ח"כים תמכו ו-52 ח"כים התנגדו.
"על אף העובדה שמדובר באוכלוסייה שמשלמת מסים ומחזקת באופן משמעותי את המשק הישראלי, אוכלוסייה שמשלמת דמי ביטוח הגבוהים לאין ארוך מאלה שמשלמים השכירים, אין לעצמאים שום רשת ביטחון סוציאליסטית. במילים אחרות, אין להם את הדבר הבסיסי לעצמאים, אין להם דמי אבטלה", אמר אתמול ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) שיזם את הצעת החוק.
במסגרת התיקון, הוצע להעניק לעצמאים שעסקם או חברה שבשליטתם חדלו לחלוטין מפעילות, זכאות לדמי אבטלה במסגרת ענף ביטוח נפרד.
דמי האבטלה היו אמורים להיות מחושבים על בסיס הכנסתו של העצמאי בשנתיים שקדמו למועד שבו היה מובטל, תוך הגבלת הזכות לדמי האבטלה ל-3 פעמים במהלך החיים, ובהפרש של 3 שנים לפחות בין תקופות הזכאות.
"חוק הביטוח הלאומי אינו מזכה, בשום תנאי, עובדים עצמאיים אשר נפלטו ממעגל העבודה בקבלת דמי אבטלה", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "הפלייתם של העצמאיים ושלילת זכאותם לדמי אבטלה אינה מתיישבת עם תכליתו של החוק והעקרונות העומדים בבסיס תורת הביטחון הסוציאלי".
השר כץ: אין ממה לשלם
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, השיב בשם הממשלה: "אנחנו יושבים פה כל שבוע, חברי האופוזיציה, מתוקף היותם חברי אופוזיציה, ומעלים הצעות חוק ענייניות שאנחנו לא יודעים לשלם אותם. אז מה אתה רוצה שאגיד לך, שהוא לא צודק? שמגיע? שמשלמים ביטוח? מגיע. אבל אנחנו לא יודעים לשלם אותם, כי העוגה היא כזאת שצריך לדעת איך לחלק אותה".
נזכיר כי ב-2016 נקבעו במסגרת חוק ההסדרים דמי אבטלה לעצמאים, שמהר מאוד התבררו כפיקציה – הם אינם ממומנים על ידי קופת המדינה בדומה לשכירים, אלא מהחיסכון הפנסיוני של העצמאי עצמו. מסיבה זו דרשו ארגוני העצמאים לשנות את השימוש המטעה בכותרת "דמי אבטלה", ולהחליפה במונח "מענק חלף סגירת העסק".
במסגרת מהלך זה הוחלט לחייב עצמאים לבצע הפקדות לחיסכון פנסיוני בדומה לשכירים, כאשר עד אז הדבר היה נתון לשיקול דעתם. כך, שליש מההפקדות שלהם לחיסכון פנסיוני מופקד למרכיב סיוע למצבי אבטלה, וכספים שמיועדים לאבטלה ולא יימשכו – יתווספו לקצבת הפנסיה העתידית של העצמאי.