כ-50% מהחברות מדווחות על עלייה בקליטת עובדים מאוכלוסיות מוחלשות, אולם על פי המדד השנתי שמפרסם היום (ג') ארגון מעלה – הדרך לשוויון הזדמנויות בעבודה עודנה ארוכה: רק 5% מהעובדים בחברות המדורגות הם ערבים, 2% עובדים עם מוגבלות, 2% יוצאי אתיופיה ו-3% חרדים. מבין העובדים שגויסו במהלך 2017 לחברות, רק 10% חצו את גיל 45.
ב-2016 נבדק לראשונה הגיוון התעסוקתי בחברות לא רק בדרג הזוטר, אלא אף בדרג הניהולי, וכך התברר שבאותה שנה השתלבו בדרג הניהולי רק 2% מהעובדים הערבים, 1.8% אנשים עם מוגבלות ו-1.4% מהחרדים.
נסיגה בשיעור הנשים בדירקטוריונים
נשים מהוות 22% מחברי הדירקטוריונים לעומת 25% אשתקד, וכ-28% מההנהלה לעומת 23% אשתקד. מעבר לכך שחלה נסיגה קלה בנוכחות הנשית בדירקטוריונים, ההתקדמות בתחום זה איטית ביותר, שכן כבר לפני עשור היוו נשים כ-20% מההנהלה בחברות.
בהקשר זה נזכיר שלפני שנה התפרסם מחקר ממנו עולה שהפתרון לפערי השכר המגדריים אינו טמון בקביעת שכר שווה לעובדת ולעובד, לאחר שנחשף שבגיל 32 מתחילים פערי מעמדות בארגון – הגברים מקודמים לתפקידים ניהוליים והנשים נותרות בתפקידים זוטרים.
כך יוצא שהחוק הקובע שכר שווה לתפקיד שווה ממילא אינו רלוונטי במקרים אלה, ועל מנת להתמודד עם פערי השכר יש להסיר את תקרת הזכוכית שחוסמת את האפשרות של נשים לקבל קידום בעבודה.
דירוג מעלה, שיצא לדרך לפני למעלה מעשור, מקנה לחברות הגדולות במשק כלים לניהול והטמעה של תחומי האחריות התאגידית. הקריטריונים בדירוג נקבעים על ידי ועדה ציבורית עצמאית המורכבת ממומחי תוכן, אקדמיה, ראשי ארגונים חברתיים סביבתיים ונציגי המגזר העסקי.
השנה 128 חברות השתתפו בדירוג מעלה, ונבחנו על פי יחסי עבודה; מעורבות חברתית של עובדים; בריאות ואיזון; היבטים אתיים בתהליכים עסקיים; תרומה לקהילה; גיוון והכלה; איכות סביבה וקיימות; אחריות ברכש; וכן ממשל תאגידי, ניהול אחריות תאגידית ודיווח.
קידום בריאות ורווחת העובדים
על פי מדד מעלה, כ-77% מהחברות מעודדות תזונה בריאה בקרב העובדים, כ-73% מעניקות לעובדים הלוואות בתנאים נוחים, כ-69% מהחברות מאפשרות לעובדות חזרה מדורגת מחופשת הלידה, כ-68% מעניקות לעובדים בונוסים וקובעות העלאת שכר דיפרנציאלית, וכמחציתן מדריכות את העובדים להתנהלות כלכלית נכונה ומעניקות מלגות לימודים לעובדים ולמשפחותיהם.
הגברת אחריות ברכש
כ-58% מהחברות מקפידות לבצע רכישות כחול-לבן, כ-50% מבצעות "רכש ירוק" לשמירה על איכות הסביבה, וכשליש מהחברות מבצעות רכש מעסקים בבעלות אוכלוסיות בתת-תעסוקה, מעסקים קטנים ובינוניים וכן מעסקים באזורי פריפריה.
לצורך שימור איכות הסביבה, 17% מהחברות פועלות להקטנת נפח ומשקל אריזות, 15% פועלות לחינוך צרכני, 30% משקיעות בחדשנות במוצרים, ו-60% פועלות לצורך חיסכון באנרגיה.