שלוש תאונות עבודה מחרידות נוספות שהתרחשו אתמול (ב') מצטרפות לגל של תאונות עבודה קטלניות שהחל לפני כשבועיים, ועלול להימשך ללא נקיטת מהלכים רגולטוריים דרמטיים ביותר.
עובד נהרג אתמול לאחר שהתמוטט על מכונה רותחת במפעל בקיבוץ חמדיה. על פי הדיווחים, העובד התמוטט כתוצאה מהתחשמלות. בנוסף התחשמל אתמול נער בן 15 בזמן עבודה באתר בנייה בירוחם. לאחר כ-25 דקות מתחילת האירוע הצליחו להשיב לו את הדופק, והוא פונה לבית החולים סורוקה.
אב בשנות ה-50 לחייו ובנו בן ה-18 המועסקים על ידי תאגיד מים, נפלו אתמול לבור ניקוז בעומק 6 מטרים ביישוב חורה, ושאפו חומר רעיל.
ביום ראשון בשבוע שעבר נפטרה נערה שהתמוטטה בחממה בה עבדה עם משפחתה במושב שקף. נער נוסף נהרג בתאונת בניין בנהריה שבוע קודם לכן, בעקבות קריסה של פיגומים.
ביום חמישי האחרון נהרגה עובדת בת 57 בסופר מרקט במגדל העמק, לאחר שנפגעה משער חשמלי. יום לפני כן פועל בניין כבן 30 נהרג לאחר שנפל מקומה רביעית בבני ברק. באותו יום נפל חפץ כבד על ראשו של פועל אחר באתר בניה בבת ים, וכעת הוא סובל מפגיעת ראש.
ביום חמישי שקדם לו מצאו את מותם שלושה פועלי בניין בשלוש תאונות עבודה שונות ברחבי הארץ: בן 40 נהרג בראש העין בעקבות נפילה מגובה, בן 25 נהרג בנהריה בעקבות קריסת פיגום, ובן 40 נהרג בחוף השרון בעקבות פגיעת משאית שהכווין. באותו יום בבית"ר עילית נפצע באורח קשה פועל בעקבות התחשמלות.
"זו לא טעות, זו מדיניות"
רק לפני כשבועיים פרסם משרד העבודה והרווחה נתונים אופטימיים, באופן יחסי, לפיהם נרשמה ירידה של כ-28% במספר התאונות הקטלניות בעבודה. במחצית הראשונה של 2017 מצאו את מותם 29 אנשים במקומות עבודה, 16 מהם באתרי בנייה. זאת בעוד במחצית השנייה של שנת 2016 40 אנשים מצאו את מותם במקומות עבודה, 28 מהם באתרי בנייה.
באוגוסט 2016 פורסמו נתונים שערורייתיים בנוגע לרגולציה בתחום, והתברר ש-17 פקחים בלבד היו אמונים על כ-13,000 אתרי בניה. "זו מציאות בלתי נסבלת ולא בטעות, זו מדיניות. מדיניות שאומרת שלא צריך להרבות בפיקוח ולא להעמיס על הקבלנים ועל הגורמים הכלכליים, כי למדינה יש אינטרס שקבלנים יבנו" – טען בעקבות פרסום הנתונים דב חנין (הרשימה המשותפת).
מדו"ח מבקר המדינה עולה כי במהלך השנים 2009-2014 ביקרו מפקחי המינהל בפחות מ-50% מאתרי הבנייה שהיו מוכרים למינהל באותה עת. המינהל לא הטיל כמעט קנסות מינהליים על מעסיקים שהפרו הוראות הקבועות בחוקים הרלוונטיים – בשנת 2013 כלל לא הוטלו קנסות, ובשנת 2014 הוטלו 10 קנסות בלבד.
בשנים 2013-2014 פנו בכתב מפקחי המינהל ל-6 מפעלים בדרישה להקים ועדת בטיחות והוציאו 14 צווים למפעלים לתיקון הפרות בעניין זה.