"חייבים לצאת מהקיבעון בנושא גיל הפרישה, אנשים חיים היום יותר ורוצים לעבוד יותר. יש להפסיק עם החלוקה המגדרית בין נשים לגברים, ולעבור לחלוקה לפי מקצועות. נשים רבות וגם גברים רבים מעוניינים להמשיך לעבוד גם אחרי גיל 67, שזה הגיל שאחריו אין אפשרות חוקית להמשיך לעבוד. אז במקום לחלק מגדרית, יש להפריד בין מקצועות שוחקים ליתר המקצועות" – כך אמרה אתמול (ד') השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל (הליכוד), בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת בנוגע לתקציב משרדה לשנת 2019.
הדברים נאמרו בתגובה לבקשת יו"ר הוועדה, משה גפני (יהדות התורה), להציג עמדתה בנושא שמצוי בעיצומם של דיונים סוערים במהלך החודשים האחרונים, ולפני כחודש וחצי אף הוגשה הצעת חוק מטעם 44 ח"כים לצורך הסדרת העניין.
לדברי גמליאל, ראוי להותיר במקצועות שוחקים את גיל הפרישה על 62, ולא להעלותו אצל נשים ל-64. בנוגע ליתר המקצועות, קראה גמליאל להעלות את גיל הפרישה ל-67 עם אפשרות של המשך עבודה מבחירה עד גיל 70.
גפני: האוצר מסרב להכיר במקצועות שוחקים
גפני אמר בתגובה לשרה גמליאל שהבעיה היא שמשרד האוצר מסרב להכיר במקצועות שוחקים, וגמליאל השיבה כי "מתן אפשרות הבחירה לנשים ולגברים לעבוד עד גיל 70, אפשרות שרבים מאוד יבחרו בה, היא זו שתממן את אי העלאת גיל הפרישה לנשים במקצועות שוחקים.. אלו שיעבדו עד גיל 70 יממנו את אי העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 במקצועות שוחקים".
גמליאל ציינה שתוחלת החיים הממוצעת באוכלוסייה נמצאת בסימן עלייה תמידי והיא צפויה לעמוד בעוד כמה שנים על 100, ולכן אין מנוס משינוי השיטה הקיימת.
חשוב לציין שהפסיקה קובעת שגם עובד שהגיע לגיל פרישה חובה זכאי לבקש להמשיך לעבוד, ועם הגשת הבקשה מחויב המעסיק להפעיל שיקול דעת ראוי, ענייני ואינדיבידואלי בעת קבלת ההחלטה.
נזכיר כי לפני כחודש וחצי אושר סופית חוק חדש, בתמיכתם של 88 חברי כנסת, לפיו גיל פרישה חובה להורה שכול יעלה ל-71. זאת במטרה למנוע מהורים שכולים לשקוע באסונם לאחר שהם יוצאים לגמלאות, כשרבים מהם נותרים ללא עיסוק. החוק חל רק על עובד שעבד במקום עבודתו 7 שנים לפחות, ורק על עסקים עם 25 עובדים לפחות.