בית הדין לעבודה בתל אביב חייב בשבוע שעבר מעסיק לפצות עובד בגובה 70,000 שקל, לאחר שהתבטאות גזענית כלפי העובד מצד בכיר בחברה לא טופלה באופן ראוי. "שעה שגורם הממלא תפקיד ניהולי אצל המעסיק משמיע כלפי העובד אמירות משפילות המתייחסות לגזעו או למוצאו, הרי שהתנהלות זו באה בגדר הפליה ומשליכה ישירות על יצירתם של תנאי עבודה לא הולמים במקום העבודה", ציין בית הדין בהחלטתו.
כיוון שמדובר היה ב"אמירות חמורות ביותר", כלשון בית הדין, אשר נשמעו מצד גורם ניהולי בכיר יחסית בחברה, בעוד החברה הכחישה מכל וכל אמירות אלה ואיש מטעמה לא התנצל עליהן – חויב המעסיק בפיצוי העובד בגובה 30,000 שקל בשל הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. זאת, נוסף על פיצוי בגובה 40,000 שקל בשל עוגמת הנפש שנגרמה לעובד, מאחר שהתנהלותו הפוגענית של הבכיר קיבלה גיבוי מצד ההנהלה הבכירה, אשר לא חקרה כראוי את תלונות העובד.
העובד הועסק במחלקת כריכה בחברה שעיקר עיסוקה בענף הדפוס. במהלך משמרת לילה, חודש ימים לאחר תחילת עבודתו, יצא העובד בשעה 04:00 לפנות בוקר להפסקה, אך מיד לאחר מכן נדרש לשוב בשל לחץ בעבודה.
העובד סירב לשוב לעבודה והסביר שקיבל אישור מאחד המנהלים לצאת להפסקה, וכך החלה מחלוקת בינו לבין הבכיר שדרש ממנו לחזור. לטענת העובד, הוא היה מותש לאחר שעות עבודה רבות, והתעקשותו להישאר בהפסקה הביאה לתדהמתו את אותו בכיר לאחוז בו בשתי ידיו ולנגוח בפניו.
לאחר שהוזמנה לו מונית לבקשתו, פנה אליו הבכיר בצעקות: "מי אתה חושב שאתה בכלל; אתיופי מסריח; חושב שאתה חכמולוג גדול?; עוד אתיופי לא מפותח".
העובד נסע לבית החולים לקבלת טיפול רפואי, והגיש תלונה במשטרה נגד המנהל בשל התקיפה. המוסד לביטוח לאומי הכיר במקרה כתאונת עבודה, ובעקבות כך שולמו לעובד דמי פגיעה למשך 3 חודשים.
החברה טענה להגנתה שהעובד יצא להפסקה על דעת עצמו על אף שידע שמדובר בשעת שיא מבחינת עומס העבודה, והעובד הוא שהחל לצעוק ולגדף את הבכיר כאשר התבקש לשוב לעבודה, ואגב כך השליך לעברו חפצים וניסה להרים עליו ידיים.
תיעוד האירוע במצלמות האבטחה?
בית הדין לעבודה קיבל את גרסת העובד בנוגע לאירוע הנגיחה ולאמירות שיוחסו למנהל במהלכו. בגרסת המנהל נמצאו סתירות רבות, והוא לא ציין במשטרה את דבר קיומן של מצלמות אבטחה מהן ניתן היה ללמוד על האירוע, בעוד העובד דחק בשוטר למהר ולבקש את סרטי הצילום לפני שתיערך בהם מניפולציה או שיימחקו על ידי גורם בחברה.
בעקבות האירוע, הושעה הבכיר מעבודתו למשך 4 ימים ולא שולם לו שכר עבור ימי ההשעיה, והוא אף הביע נכונות לבקש סליחה מהעובד, שסירב לשוחח עמו. "מכאן שניתן להניח שגם הבכיר עצמו חש בתוך תוכו כי יש לו סיבה לבקש את סליחתו של העובד", ציין בית הדין.
בית הדין לעבודה מתח ביקורת על התנהלות החברה בנוגע לאירוע, ועל כך שתלונת העובד לא טופלה "באופן שיש בו באמת לנסות ולשרש התנהגות אלימה מצד מי מעובדיה", כתב בהחלטתו, "במיוחד כשמדובר בעובד הממונה על עובדים".
[סע"ש 45718-03-15]
<< לחצו כאן לצפייה: פסקי דין חדשים בדיני עבודה >>