דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, פרסמה אתמול (ד') טיוטה ראשונית של חוזר שמטרתו להסדיר את האפשרות הניתנת לקופות הגמל לשלם לחוסכים את קצבת הפנסיה. זאת, בעוד כיום חוסך שמגיע לגיל פרישה נדרש להעביר את הכספים לקרן פנסיה, שכן קופות הגמל הוגדרו בחוק עד לאחרונה כלא משלמות קצבת פנסיה.
במסגרת תיקון חוק השירותים הפיננסיים שבוצע בשנת 2015, בוטלה ההגדרה של 'קופת גמל לא משלמת לקצבה', והוגדרה קופת גמל לקצבה חדשה בשם 'קופת גמל לחיסכון'. במסגרת תיקון זה נקבע שכספים שהופקדו בעבר בקופת גמל לא משלמת לקצבה – ייחשבו כאילו הופקדו בקופת גמל לחיסכון. ההגדרה 'קצבה' הורחבה, וכעת היא כוללת תשלומי אנונה מקופת גמל. המונח אנונה נגזר מהמילה הלטינית Annus, שמשמעותו 'שנה', ופירושו זרם קבוע של תשלומים כספיים המשולמים מדי פרק זמן קבוע.
על מנת להטמיע את תיקון החוק בשטח, מסדירה סלינגר את השלכותיו באמצעות חוזר זה. כך, קופת גמל לחיסכון תוכל לשלם לחוסכים באופן ישיר את קצבת הפנסיה, ואף לשווק לחוסכים כיסוי ביטוחי להתארכות תוחלת החיים, על מנת להבטיח את רמת חייו של חוסך שיאריך ימים מעל הממוצע וקצבת הפנסיה שלו תיפסק.
יוצרים קלף מיקוח
עד כה נהגו קרנות הפנסיה לגבות מגמלאים שהעבירו אליהן את כספי החיסכון מקופות הגמל דמי ניהול בגובה המקסימלי המותר, שעומד על שיעור של 0.5%. לחוסכים לא היה קלף מיקוח, שכן הם חדלו לבצע הפקדות לחיסכון, וכך הם הפכו למעשה ללקוחות שבויים. כעת צפוי המהלך לגרום לקרנות הפנסיה להוזיל עבור קבוצת חוסכים זו את דמי הניהול, שכן תהיה לחוסכים אפשרות בחירה אם להמשיך לנהל את הכספים באמצעות קופת הגמל או לנייד אותם לקרן פנסיה במידה ויקבלו הצעה עם דמי ניהול נמוכים יותר.
המהלך הנוכחי, נוסף על כוונת האוצר לאפשר חיסכון בקופת הגמל גם להשקעה ולא רק לפנסיה, צפוי להביא לפריחה מחודשת של קופת הגמל, או לפחות לחילוצהּ מהבוידעם
מהלך זה הנו בשורה גם עבור בתי ההשקעות, שקופות הגמל הן המוצר החזק שלהם בעולם הפנסיה. כיום יש 5 קרנות פנסיה חזקות שמנוהלות על ידי קבוצות הפנסיה הגדולות, והתחרות עמן קשה עד בלתי אפשרית. לבתי ההשקעות נותר לשחק בעיקר בשדה הגמל, אולם מעמדן של קופות הגמל ניזוק קשות מאז הוחלט בשנת 2008 על הפיכתן למוצר פנסיוני, ללא אפשרות לחיסכון לטווח בינוני. ציבור החוסכים העדיף את קרן הפנסיה על פני קופת הגמל, שכן קרן הפנסיה כוללת מעטפת ביטוחית ומקצה לחוסכים אג"ח מיועדות (מבטיחות תשואה), וכך הפך מוצר הגמל למוצר נחות ולא רלוונטי. המהלך הנוכחי, נוסף על כוונת האוצר לאפשר חיסכון בגמל גם להשקעה ולא רק לפנסיה, צפוי להביא לפריחה מחודשת של קופת הגמל, או לפחות לחילוצהּ מהבוידעם.