בית הדין לעבודה בתל אביב פסק לאחרונה לעובדת פיצוי בגובה 50 אלף שקל, לאחר שימים ספורים לאחר שהודיעה שהיא בהיריון – נאסר עליה לבצע שעות עבודה נוספות.
העובדת הועסקה במשך כ-5.5 חודשים כקופאית ראשית ואחראית על שיבוץ עובדים. בהתאם לסיכום עמה כאשר התקבלה לעבודה, עבדה העובדת כ-12 שעות ביום, כך שהתמורה שקיבלה במהלך שלושת החודשים הראשונים לעבודתה בגין שעות נוספות משתווה לסכום שהשתכרה כשכר יסוד.
ימים ספורים לאחר שהודיע למנהל שהיא נמצאת בחודש החמישי להריונה, היא נתבקשה טלפונית על ידי מנהלת משאבי אנוש של החברה שלא לעבוד יותר שעות נוספות ללא אישור המנהל.
לטענת העובדת, דרישה זו היתה הסנונית הראשונה שבישרה על מהלך מתוכנן היטב של החברה לסלק אותה ממקום העבודה לאחר שנודע על ההיריון.
בהמשך קיבלה "מכתב אזהרה על ביצוע שעות נוספות ללא אישור", על אף שלטענתה ביצעה שעות נוספות באישור מנהלי החברה.
קראו עוד במעסיקולוג:
* בית הדין לעבודה: קבלת מועמדת בהיריון מחייבת העסקתה עד תום התקופה המוגנת
* פיצוי בגובה 30 אלף שקל לעובדת בהיריון שפוטרה כעבור יומיים
* נדחתה תביעת עובדת בהיריון, מאחר שסירבה לשוב לעבודה לאחר ביטול הפיטורים
"את יכולה לעזוב אותנו בשמחה"
מספר ימים לאחר מכן הופיע בסניף הבעלים של הרשת, והודיע לה: "בגלל שאת אישה הרה, אסור לך לפי החוק לבצע שעות נוספות, ואם תבצעי לא תהיי זכאית לתשלום. ואם זה לא מתאים לך, את יכולה לעזוב אותנו בשמחה".
בהמשך נערך לעובדת שימוע בו נאמר לה שלא מרוצים מהתפקוד שלה ומהיחס שלה ללקוחות, והיא נדרשה להשיב לאלתר את מפתחות הסניף המצויים אצלה וכן המחאות הקופה הקטנה שבניהולה. ביום מסירת המפתחות היא הובהלה לבית החולים, אושפזה, ושהתה בחופשת מחלה, שלאחריה הודיעו לה שהיא מפוטרת.
העובדת טענה שאחרי שהחברה ראתה שהפגיעה בשכרה לא גרמה לה להתפטר מרצונה – הגתה תכנית אחרת לסיים את עבודתה, בטרם ימלאו שישה חודשים להעסקתה אצלה, על מנת להתחמק מהוראות חוק עבודת נשים שאוסר פיטורי עובדת בהיריון אחרי חצי שנת העסקה.
"אין לנו אלא להסיק, כי ההחלטה לשלול מהעובדת את העבודה בשעות נוספות, קשורה לעובדת היותה בהיריון, ומכאן שהלכה למעשה החברה פגעה בתנאי העסקתה של העובדת, בניגוד להוראות חוק השוויון ומבלי שהוצע לכך כל צידוק נראה לעין", פסק בית הדין, וחייב את המעסיק לשלם לעובדת פיצוי בגובה 50 אלף שקל.
[סע"ש 10190-06-16]