ועדת הכספים הודיעה היום (ד') למשרד האוצר שאם הוא ימשיך להתנגד לביטול מס המעסיקים בענף הבנייה – המהלך יתבצע באמצעות חקיקה.
בדיון שקיימה היום הוועדה בנושא, פנה ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) אל נציגי האוצר, והודיע כי הוא "דורש מאנשי האוצר תשובה בתוך שבועיים, אם הם מקבלים את בקשת ועדת הכספים אם לאו. היה ויידבקו בהתנגדותם, נפנה לקדם את ביטול המס המיותר הזה בחקיקה".
לדברי זוהר, מדובר במס מיותר, שאינו משיג את מטרתו המוצהרת לעודד העסקת ישראלים בענף הבנייה, ואף מעמיס הוצאות גדולות ומיותרות על חברות הבנייה, שמתגלגלות לבסוף אל כתפי רוכשי הדירות. "ביטול המס הוא עוד מהלך מתבקש בדרך להורדת מחירי הדיור", אמר זוהר.
נזכיר כי ועדת הכספים קיימה כבר דיונים רבים בנושא. לפני שנה אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שאגף התקציבים הוא היחיד שמתנגד לביטול המס. "עמדת משרד השיכון שצריך לבטלו וכך גם יו"ר קבינט הדיור, שהוא ממשרד האוצר עצמו. לא ייתכן שהממשלה תדבר בכמה קולות. אני מבין שאנשי אגף תקציבים מנסים לשמור על קופת המדינה, אבל מנגד יש את אלה שרוצים להוריד את מחירי הדיור. מס המעסיקים הוא מס אנכרוניסטי שאין לו עוד הצדקה", אמר אז גפני.
"המדינה החליטה להביא חברות זרות לבנייה על מנת שייתחרו בחברות המקומיות, אבל לא ייתכן שיהיה חוסר שוויון ועל החברות המקומיות יושתו הוצאות נוספות מעבר לשכר על העסקת עובדים זרים", אמר היום בדיון יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר לבניין, אלדד ניצן. "שר האוצר מתנגד בתוקף לביטול כל אגרה על קבלנים בענף הבנייה, למרות שבחקלאות בוטל. מס המעסיקים על העסקת עובדים זרים הוא מיותר שגורם לעליית מחירי הדיור, השר מתבצר בעמדתו ומתנגד לביטול. יש כאן איפה ואיפה בינינו לבין החברות הזרות".
מנהל אגף כוח אדם ויחסי עבודה בהתאחדות בוני הארץ, איציק גורביץ', ציין שבישראל שיעור האבטלה נמוך ואין פוטנציאל ליצירת עבודה ישראלית בבנייה. "ישראלים פשוט לא מעוניינים לעבוד בבניין", אמר גורביץ'. "העובד הזר לא יותר זול והוא נהנה מכל ההסכמים הקיבוציים של ההסתדרות, כולל קרן השתלמות ופנסיה. מדינת ישראל מחייבת את תאגידי הבנייה לשלם לעובד הזר גם אם לא עבד במהלך חודש. מס המעסיקים עומד על 15% משכר העובד הזר. על כל עובד זר משלמות חברות הבנייה בממוצע כ- 20,000 שקל אגרות בשנה. אם המדינה החליטה לוותר על סכומים גדולים על הקרקעות לטובת זוגות צעירים – למה כאן לא? זה פשוט עוצר את הפוטנציאל לעידוד חברות הבנייה להוזלת מחירי הדירות. במקסימום של המקסימום מדברים על הכנסות מדינה בסך 190 מיליון שקל, כשבפועל מדובר בהרבה פחות".
"תחליף לעובדים ישראלים ופלסטינים"
רפרנטית תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, יעל לינדנברג, טענה שעובדים זרים אטרקטיביים מבחינת השכר שלהם עבור חברות הבנייה והקבלנים. "הם עובדים תחליפיים הן לישראלים והן לעובדים פלסטינים, ואם נבטל את המס הם יהפכו עוד יותר אטרקטיביים", נימקה לינדנברג את התנגדות האוצר לביטול המס. "אם זה יביא להפחתה במחירי הדירות, הרי שמדובר בפחות מעשירית האחוז בערך הדירה".
דבריה עוררו תרעומת הן בקרב חברי הכנסת והן בקרב נציגי ענף הבנייה. ח"כ זוהר טען בתגובה: "זה פשוט לא נכון, זה מנותק מהמציאות. אתם באוצר, באגף תקציבים, יושבים במגדל השן ולא ירדתם לשטח, אתם לא יודעים איך נראה פועל בניין. בהתבצרות הזו אתם פוגעים בהורדת מחירי הדיור, ויש מחיר שגם המדינה צריכה לשלם באמצעות אותו ביטול מיסויי ולכן הדבר הזה מיותר ואין בו שום תוחלת או יתרון כי הוא לא מעלה את שיעור התעסוקה בענף בקרב ישראלים".
לדברי זוהר, 40% מעלויות הבנייה זה השכר, כלומר 8% ממחיר הבנייה. "תחזרו לוועדה בתוך שבועיים עם תשובה, האם אתם מקבלים את דרישתנו לבטל את מס המעסיקים בענף הבנייה אם לאו", אמר זוהר לנציגי האוצר. "אם לא – אנחנו נאבק על הדבר הזה ונקדם חקיקה בתמיכה רחבה בעניין. מדובר במס מיותר, לא צודק ושרק מייקר את עלויות הבנייה ללא הצדקה. קחו שבועיים, תקיימו דיון במשרד האוצר ותחזרו עם תשובה לוועדת הכספים".