לאחר דחיות ועיכובים רבים, דיווחה לפני מספר ימים הנהלת בית ההשקעות מיטב דש, שבשליטת צבי סטפק ואלי ברקת, על ביטול מכירתו לקרן XIO, מאחר שנודע לה שמבנה השליטה שתכננה הקרן חורג באופן מהותי ממתווה השליטה החדש שסוכם בין הצדדים.
בית ההשקעות השני בגודלו בישראל הודיע בדצמבר 2016 על חתימת הסכם מכירה של לקרן XIO לפי שווי של 1.48 מיליארד שקל, זמן קצר לאחר שקרן הפנסיה שבניהולו הוגדרה על ידי משרד האוצר כקרן ברירת מחדל עבור מעסיקים.
מהלכים מסוג זה מעוררים חששות רבים בקרב העובדים בשל העמימות הנוצרת בנוגע לעתידם התעסוקתי ולתנאי העבודה הצפויים תחת הנהלה חדשה מתרבות אחרת. כך, על רקע הפרסומים אודות המגעים עם הסינים, עוד לפני החתימה הסופית על הסכם המכירה, התאגדו עובדי מיטב-דש באמצעות ההסתדרות הלאומית.
מכירת מיטב דש עוררה עניין מיוחד לא רק בשל זכייתו של בית ההשקעות במכרז הפנסיה הגדול של האוצר, אלא גם בשל העובדה ששניים מתוך ארבעת השותפים המנהלים את הקרן הם סינים, כמו גם כמה מהמשקיעים שלה.
מדובר בעניין רגיש שעורר לפני כשנה סערה בכנסת לאחר שיצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס, חתם על הסכם מכירת החברה למשקיעים סינים, עניין שבסוף טורפד על ידי הרגולטור.
"צריך למנוע את המכירה בכל מחיר", קרא ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) בדיון שהתקיים ביולי 2016 בוועדת הכספים של הכנסת בנוגע למכירת הפניקס. "אם תהיה פה השתלטות של חברות סיניות על חברות פיננסיות – נאכל פה מרורים לאורך שנים". לדבריו, כמות ההונאות הפיננסיות שנתפסו בסין עומדת על 800, מה שמצביע על תרבות עסקית.
"ועדת הכספים מביעה את דאגתה על העברת סכומים אסטרונומיים למדינה זרה, כאשר הנורמות במדינת ישראל הרבה יותר גבוהות", אמר יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה).
עסקת פסגות דווקא הצליחה
לאחר סירובה של רשות שוק ההון לאשר את מכירת הפניקס לסינים ולאור ההתנגדות החריפה שהושמעה בכנסת בנוגע לעסקה, ספק רב אם העברת הבעלות של מיטב דש לקרן XIO היתה יוצאת אל הפועל.
כמובן שגם לולא היה מיטב דש מנהל קרן ברירת מחדל, אותם שיקולים בדיוק אמורים היו לעמוד לנגד עיניה של רשות שוק ההון אם לאשר את העסקה; נכון לסוף 2016 יש בקרן ברירת המחדל של מיטב דש רק כ-35,000 חוסכים פעילים, ואילו בקרנות הפנסיה הגדולות מספרם נע בין כ-200,000 לכ-600,000. פרופורציות.
יצוין כי בנק לאומי העביר לפני כ-7 שנים את שליטתו בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, לידי קרן אייפקס שרכשה מניות שליטה גם בתנובה ובבזק, כאשר נכון לסוף 2016 מנהל פסגות קרן פנסיה בה כ-34,000 חוסכים פעילים. מכאן שקבלת אישור מכירת שליטה לידי קרן זרה אינה משימה בלתי אפשרית, אולם במקרה זה המעורבות הסינית היא שסיכנה את המהלך.