תמימות דעים לא שגרתית בין ימין לשמאל נרשמה אתמול (ב') בוועדת הכספים של הכנסת בדיון סוער על צו שהגיש משרד האוצר לאישור הוועדה לצורך ביטול נקודות זיכוי מס לעובדים פלסטינים המועסקים בישראל.
האוצר נימק את בקשתו בכך שיש לרסן את ההשפעה השלילית של העסקת פלסטינים בענף הבנייה על התעסוקה ועל שכר עובדים ישראלים לא מיומנים, וכן לצמצם את ההשלכות השליליות של התמריץ לרכוש השכלה ברשות הפלסטינית, נוכח פערי השכר הגבוהים בין אלו שעובדים בישראל בענף הבנייה לעומת מי שעובד ברשות.
עוד טענו באוצר שהצו יביא לחיזוק ההון האנושי ברשות, להשוואת רמות המיסוי של עובדים פלסטינים ללא תלות באזור עבודתם, וכן ליישום המלצות הבנק העולמי בעניין כלכלת הרשות.
חברי הכנסת דחו את טענות האוצר באשר לתכליות הללו, בטענה כי מדובר למעשה בכוונה לסייע בעקיפין לרשות הפלסטינית, שכן על פי פרוטוקול פריז על ישראל להעביר 75% מכספי המסים שהיא גובה מעובדים פלסטינים לרשות, וכך היא נותרת עם שיעור של 25% בלבד.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קרא לאנשי האוצר לבחון מחדש את הבקשה נוכח ההתנגדות הגורפת של חברי הוועדה. "אסור לנו כמדינה יהודית לפגוע בעובדים שבאים לעבוד כאן. אנחנו מחויבים לשמור על זכויות המיעוט, אלא אם כן יש לנו הוכחה שהאיש הזה הולך לפגוע בנו".
"בסוף 2017 מספר הפלסטינאים המועסקים בישראל צפוי להגיע ל-89,000 איש", הסביר נציג אגף התקציבים באוצר, אורי שיינין. "יש תועלות חיוביות בתעסוקת עובדים פלסטינים, אך מצד שני יש לכך גם מחיר כיוון שמדובר בעובדים שמוכנים לעבוד בשכר מאוד נמוך וזה עלול לפגוע בתעסוקת ישראלים. בעבודות שפלסטינים מועסקים בהן יש 50,000 ישראלים".
"כבשת הרש של העובדים הפלסטינים"
"הצו הזה מייצר אפלייה בין בני אדם המועסקים באותה עבודה", אמר ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני). "גם ידוע שאותם עובדים שכבר קיבלו אישור לעבוד בישראל הם מתונים יותר, ובאים לכאן כדי להתפרנס, ועצם העובדה שהאוצר מייקר ומקשה על העסקת פלסטינים עשויה לפגוע בנו בהיבט הזה. אם הוועדה בכל זאת תלך לקראת אישור הצו, אזי ראוי שלפחות נשמע גם את עמדת השב"כ בנושא".
"איך הצו הזה עולה עם הכוונה להוזיל את יוקר הדיור?", תמה ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי). "בפועל מייקרים את עלות העבודה, זה ייקר את הפרויקטים. את הפער בסוף יספוג הקבלן, וממילא הרוכשים. ביד אחת רוצים להוזיל, ומצד שני מייקרים. יש כאן פגיעה בחברה הישראלית פעמיים: פעם אחת האזרחים שלנו יפגעו מייקור מחיר הדירה, ופעם שנייה מממנים את הרשות הפלסטינית. לוקחים כסף מאדם פרטי שבא להתפרנס ושלא מעורב בטרור, ונותנים אותו לרשות הפלסטינית שמעורבת בטרור ותומכת בו".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הצטרף לדברים ואמר כי מדובר במהלך מקומם. "מסבירים לנו שזה מהלך שנועד לקדם שוויון בין עובדים פלסטינים בתוך ישראל לאלו שברשות, אך זו פגיעה בעובדים חלשים גם אם הרשות הפלסטינית נותנת הסכמה לכך", אמר. "את כבשת הרש של העובדים הפלסטינים רוצים לגזול, זה מהלך אנטי מוסרי. ככל שייפגעו בעובדים האלה ובפרנסה שלהם, מצבם הכלכלי יילך ויורע, וכך גם המצב הביטחוני שלנו".