נסיעה שיתופית (carpool) אינה דורשת פוליסת ביטוח מיוחדת – כך הבהירה אתמול (ב') הממונה על שוק הביטוח והחיסכון, דורית סלינגר, במכתב שנשלח למנהלי חברות הביטוח. עם זאת, סלינגר הודיעה למנהלי חברות הביטוח שבאפשרותם להעביר אליה במהלך השבועיים הקרובים הסתייגויות והערות בנוגע לעמדתה, ורק לאחר מכן היא תכריע סופית בסוגיה.
על פי עמדתה זו, פוליסות ביטוחי רכב חובה ורכב רכוש למעשה כבר מכסות נסיעה שיתופית שעומדת בתנאים הקבועים בתקנות התעבורה, ואין צורך ברכישת פוליסה ייעודית.
סלינגר נימקה את עמדתה בכך שהנסיעה אינה משיאה רווח כלשהו למסיע, וכן שלא מדובר בעסק של הסעת נוסעים. בנוסף, כמות הנוסעים מוגבלת, ושימוש ברכב פרטי לטובת נסיעות שיתופיות אינו מעלה את הסיכון בשימוש ברכב באופן משמעותי, בעיקר בשל ההיקף המוגבל של מספר ההסעות ומספר הנוסעים המותר – כפי שיורחב בהמשך.
חולקים בעלויות
הרגולטורים השונים נוקטים במהלך השנה האחרונה בפעולות רבות על מנת ליצור בקרב הנהגים הישראלים תמריץ כלכלי לנסיעה שיתופית. זאת על מנת להפחית את השימוש בכלי רכב פרטיים, ולאוורר את הכבישים בשעות העמוסות – בדרך לעבודה וחזרה ממנה.
שר התחבורה ישראל כץ חתם בדצמבר 2017 על תקנות חדשות שמאפשרות הסעה שיתופית ברכב פרטי בה הנהג והנוסעים חולקים ביניהם בעלויות הנסיעה, כאשר הסכום המקסימלי עומד על 2 שקלים לקילומטר.
על פי התקנות, בעל הרכב אינו רשאי לבצע יותר משתי נסיעות שיתופיות ביום, ומספר הנוסעים בהסעה לא יעלה על 4 נוסעים, נוסף על הנהג. הוראה נוספת שנקבעה בתקנון היא שבעל הרכב אינו רשאי לבצע נסיעה שיתופית ללא תיאום מראש עם הנוסעים.
מטרת התקנות היא ליצור תמריץ לשימוש בתחבורה שיתופית שלא למטרות רווח, לצורך הגדלת התפוסה הממוצעת ברכב שעומדת כיום רק על 1.2 נוסעים, ושגורמת לנסיעה לעבודה וממנה להתארך עד אין קץ במוקדים המרכזיים בארץ.
תוספת שכר עבור זמן הנסיעה לעבודה
בפברואר השנה הוגשה הצעת חוק על ידי 21 חברי כנסת, במטרה לקבוע זכאות עובד לתוספת שכר עבור זמן הנסיעה לעבודה.
מרבית מקומות העבודה בישראל מרוכזים במספר אזורים מרכזיים – תל אביב, ירושלים, חיפה ובאר שבע. לפיכך, על פי הצעת החוק עובד שמקום עבודתו נמצא במרחק של 40 קילומטרים ומעלה ממקום מגוריו, והוא נוסע לעבודה בתחבורה ציבורית או בנסיעה שיתופית – יזכה בתוספת שכר בעד שעת עבודה בשל הנסיעה, בכל יום עבודה.
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין כי מטרתה לעודד את תושבי הפריפריה להיכנס למעגל התעסוקה, ובנוסף לעודד עובדים להשתמש בתחבורה ציבורית או שיתופית בהגעה לעבודה.
פטור ממס לנסיעה שיתופית
במאי 2017 הוגשה הצעת חוק שמטרתה לקבוע שהכנסות מנסיעה שיתופית יהנו מפטור ממס הכנסה, ממע"מ ומתשלום לביטוח לאומי.
עם זאת, הצעת החוק כוללת החרגה תמוהה, לפיה הפטור ממס לא יחול על נסיעה שיתופית בתוך העיר, על אף שלא מעט אנשים עובדים בעיר בה הם מתגוררים.
מציעות החוק, ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ומירב בן ארי (כולנו), נימקו את ההחרגה בכך שקיים צורך בשמירה על תחרות הוגנת מול ענף המוניות ומוניות השירות. זוהי הסיבה שגם נסיעות מנמל התעופה בן גוריון או אליו הוחרגו מקבלת הפטור ממס.
על האש: קפסולה מרחפת
כחודש לאחר הגשת הצעת החוק האמורה בנוגע לפטור ממס, קיימה ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת דיון בנוגע לתכנית הלאומית לקידום תחום התחבורה החכמה, במסגרתה הוצג על ידי התעשייה האווירית פרויקט חדשני לצורך פתרון להסעת נוסעים מכניסות ערים גדושות ובמרכזי ערים, באמצעות קפסולה שמרחפת מעל הנוסעים בכבישים ואוספת בין 2 ל-4 נוסעים.
לדברי התעשייה האווירית, מדובר במערכת שיכולה להסיע בין 7,200 ל-14,400 איש בשעה, והפיתוח כבר מצוי בשלב מתקדם, תוך מגעים עם מספר ערים בישראל לצורך הטמעתו בשטח.
"העדיפות בפרויקט הנתיבים המהירים בערים תהיה לקארפולים", הודיעה הילה חדד, סמנכ"ל מנהל התשתיות במשרד התחבורה. "אנחנו בוחנים טכנולוגיה לזיהוי קארפולים, כך נאפשר רק למי שנוסע ברכב מלא ליהנות מהטבת נתיב פנוי".
"לחנך את הנהג להשאיר את הרכב שלו בבית זו לא משימה קלה", אמר בדיון אבי בר, נציג Waze carpool. "למעלה מ-200,000 איש בישראל משתמשים בלוחות נסיעה בצורה לא כל כך יעילה, ואנחנו מנסים לייעל זאת".
יותר ויותר אפליקציות מציעות כיום שירות לאנשים שמעוניינים בנסיעה שיתופית, והן מאפשרות להם לאתר בקלות שותפים פוטנציאליים ולחלוק בהוצאות בקלות ובנוחות. שתי האפליקציות הפופולריות Waze ו-Moovit הצטרפו גם הן לחגיגה, והן מאתרות אנשים שנוסעים לעבודה במסלולי נסיעה דומים ובשעות חופפות, ומחברות ביניהם.
חייבים כבר לעוף לעבודה? נא להכיר: ה-Terrafugia