בג"ץ הוציא צו זמני לפיו נאסר על משרד האוצר לפרסם את זהות קרנות הפנסיה שנקבעו כקרן ברירת מחדל נבחרת ואת שיעורי דמי הניהול שיגבו החברות המנהלות את אותן קרנות. זאת, לאחר שהתאחדות חברות הביטוח הגישה עתירה נגד דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, בעקבות פרסום חוזר הקובע קרן ברירת מחדל נבחרת אליה יידרשו המעסיקים להעביר את כספי הפנסיה של עובדים שלא בחרו במוצר בו הם מעוניינים לחסוך. דיון בעתירה יתקיים לא יאוחר מה-22 ביוני הקרוב, ותגובת אגף שוק ההון לעתירה תוגש לבית המשפט עד 10 ימים לפני מועד הדיון שייקבע.

הכל החל לפני חודש וחצי, כאשר סלינגר פרסמה נוסח חוזר סופי ומחייב בנוגע ליצירת קרן ברירת המחדל הנבחרת, במסגרתו נקבע כי החל מ-1 בספטמבר הקרוב יידרשו המעסיקים להעביר לאחת משתי קרנות הפנסיה שייבחרו על ידי האוצר את כספי העובדים שלא בחרו במוצר פנסיוני ספציפי. מטרת המהלך היא לאפשר את הוזלת דמי הניהול הנגבים עבור קרן הפנסיה גם לעובדים שאין בידיהם קלף מיקוח מול החברות.
הדבר הביא לתסיסה רבתי בקרב חברי ועדת הכספים, ובראשם ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהבהיר מראש כי הוא מעוניין להיות מעורב ברפורמה הדרמטית שבכוונת סלינגר להוביל, והופתע לגלות את דבר פרסום החוזר מבלי שוועדת הכספים קיימה דיון בנושא עם כל הגורמים הרלוונטיים.
לא מסתפקים בהתנצלות
בדיון שהתקיים בכנסת כשבועיים לאחר פרסום החוזר, תקפו חברי ועדת הכספים את סלינגר בטענה כי ראוי שמהלך זה יהיה מוסדר באמצעות חקיקה ראשית ולא באמצעות חוזר של "פקידה", כלשונם. סלינגר התנצלה ואמרה שתשמח להגיע שוב לדיון בוועדה על מנת להציג את השיקולים שהביאו אותה להחלטה, אולם כמובן שלא בכך תם הנושא: חברות הביטוח מטבע הדברים ממש לא אהבו את המהלך שצפוי ליצור אופנת דמי ניהול חדשה שפועלת לרעתם, ופנו לבג"ץ. לטענתם, לרפורמה יש השפעה מרחיקת לכת לא רק על העובדים, אלא גם על המעסיקים, על הגופים המוסדיים, על הסוכנים הפנסיוניים, ואף על מבנה שוק הפנסיה כולו. "הרפורמה מהווה 'רעידת אדמה' בתחום הביטוח הפנסיוני, המשנה מהיסוד את המצב המשפטי ששרר במשך שנים רבות עד לערב הוצאת החוזר, שלצד ההשפעות המיידיות שלה, שחלקן כבר מורגשות היטב בענף, קיים עדיין חוסר ודאות עצום באשר להשלכותיה", נטען.
לפיכך טוענת חברות הביטוח כי הסדר מהותי, תקדימי ומורכב מעין זה אינו יכול להיות נתון בידיה של סלינגר, ועליו להיעשות באמצעות חקיקה ראשית בלבד. הקמת קרן ברירת מחדל נבחרת, הן מוסיפות, תיבחר רק על בסיס שיעור דמי הניהול שתציע, ולכן היא צפויה לגרום להורדת מחירים תלולה ולא כלכלית בשוק כולו עם השפעות שליליות על יציבות הגופים המוסדיים ואיכות השירות והניהול שלהם.
חברות הביטוח: "הרפורמה מהווה 'רעידת אדמה' בתחום הביטוח הפנסיוני, המשנה מהיסוד את המצב המשפטי ששרר במשך שנים רבות עד לערב הוצאת החוזר, שלצד ההשפעות המיידיות שלה, שחלקן כבר מורגשות היטב בענף, קיים עדיין חוסר ודאות עצום באשר להשלכותיה"
"הרפורמה עלולה לגרום להתחזקות בלתי פרופורציונלית של שתי קרנות על חשבון היתר; עלולה להביא משתתפים להציע דמי ניהול נמוכים מאוד, שיגרמו לכשלים בניהול הקרנות הלאומיות הנבחרות; וכן להעלאה חדה של דמי הניהול לאחר תום התקופה שבה הן מחויבות לאותם מחירים", נכתב בעתירה לבג"ץ.
שר האוצר, משה כחלון, מסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "אנחנו מכבדים את החלטת בית המשפט אבל אנחנו בטוחים שנצליח לשכנע את השופטים כי במדינת ישראל אין מקום לניצול של עובדים חלשים ובלתי מאוגדים. זאת לא הפעם הראשונה שחברות הביטוח עותרות כנגד הרפורמות שלנו לבג"ץ, רק בחודש שעבר בג"ץ דחה עתירה שלהן נגד הרפורמה שלנו להוזלת ביטוחי החובה לרכב בעשרות אחוזים. נמשיך להוביל מהלכים שמטרתם להוריד את יוקר המחייה בישראל וגם את דמי הניהול לפנסיה".