בנקים מתחרים בפראות על כישרונות צעירים – חדשות מסעירות? לא ממש, ככה זה כבר שנים. אולם לאחרונה הכלים באמצעותם מנסים הבנקים לפתות עובדים פוטנציאליים כבר אינם רק בדמות מרשרשים, אלא גם באמצעות הבטחה לאיכות חיים. בתעשייה כבר נתנו לתופעה הזו שם: ג'וניורליזם.
הוול סטריט ז'ורנל דיווח אתמול (א') שחברת שירותי הפיננסים הבינ"ל UBS הודיעה לפני מספר ימים לבנקאים שהם רשאים ליהנות מדי שבוע משעתיים של "זמן אישי", בעוד שבקרדיט סוויס עמדו על כך שהבנקאים שעובדים בחברה לא יעבדו בערבי שישי אלא אם כן מדובר במקרה חירום.
במורגן סטנלי מציעים שבתון בתשלום, וג'יי.פי מורגן צ'ייס שיחררה את העובדים מקוד הלבוש הקפדני הנהוג בחברה ואיפשרה להם להתאוורר מעת לעת מהחליפות העסקים המחויטות.
התפישה שליוותה את הנהלת הבנקים במשך שנים, לפיה יותר שעות עבודה תוסיף לשורת הרווח, כבר התרופפה מזמן. כעת מנסים לרכך במעט את תרבות הוורקוהוליק כדי למנוע מהכישרונות הצעירים לברוח לחיי נוחות בענפי תעשייה אחרים.
הבוננזות נותרו מאחור
מעבר ליכולות החדות ולכישורים הטכנולוגיים שנהוג לייחס לעובדים צעירים, אין להתעלם מכך שקיים גם השיקול המסחרי: הבנקים זקוקים נואשות לעובדים צעירים מהסיבה הפשוטה שהם זולים יותר. בנקאים ברמות השכר הגבוהות הם אמנם כוח אדם חיוני לצורך שינוע העסק, אולם רוב כוח העבודה יכול להיות מורכב מצעירים בשנות ה-20 לחייהם עם ניסיון מקצועי הרבה פחות עשיר לצד דרישות שכר הרבה יותר נמוכות.
הצעירים מצדם מבינים שאין מדובר בענף עתיר בוננזות כבעבר, ולאחר ששורת הרווח הצטמצמה באופן ניכר – הם נאלצים לא לדבר רק במספרים בראיונות העבודה, אלא להיות פתוחים גם להטבות מסוג אחר.
בענף האמריקני נשמעים קולות לפיהם גיוס כוח אדם צעיר עשוי להיות בעל רמת חשיבות זהה לאוטומציה ולדיגיטציה של המערכת הבנקאית העתידית, שכן כל אחד מהם הוא לכאורה כלי חיוני לקיצוץ בהוצאות. כל עוד ההכנסות במגזר הפיננסי צפויות לעמוד במקום – בבנקים סבורים שהעובדים הצעירים הם המפתח לתשואות גבוהות יותר.
מדו"ח שפורסם בשנת 2014 על ידי נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה עולה כי כ-38% מהמעסיקים סבורים שהעסקת עובדים מבוגרים משתלמת יותר מהעסקת צעירים
גישה זו אינה בהכרח מצדיקה עצמה, שכן עובדים בני 40 פלוס אמנם דורשים רמות שכר גבוהות יותר, אולם מביאים עמם ניסיון מקצועי שמאפשר להם להגיע להישגים גבוהים יותר ולבצע מטלות רבות יותר בזמן קצר יותר.
שיקול הדעת המתון המאפיין עובדים מנוסים גם הוא נכס שיש להביא בחשבון, שכן עובדים צעירים נוטים לפזיזות ולעודף ביטחון עצמי שיש בצידם לא פעם מחירים גבוהים שהארגון נדרש לספוג.
מדו"ח שפורסם בשנת 2014 על ידי נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה ומשרד הכלכלה בנוגע לתעסוקת מבוגרים במגזר העסקי, עולה כי כ-38% מהמעסיקים סבורים שהעסקת עובדים מבוגרים משתלמת יותר מהעסקת צעירים. כ-77% מהמעסיקים סבורים שבישראל קיימת במידה רבה אפליה של מבוגרים לעבודה, וכ-55% מהם סבורים שקיימת אפליה של מבוגרים בפיטורים מהעבודה.
אפליה של מבוגרים בתעסוקה באה לידי ביטוי במלוא עוצמתה בתהליך הקבלה לעבודה, והיא נפוצה הרבה יותר מזו הקיימת במסגרת העבודה בתחומים אחרים כדוגמת שכר, תנאים, קידום או הכשרה מקצועית.