בית הדין לעבודה בחיפה פסק לאחרונה שהחלטת הנהלת מפעל חיפה כימיקלים לחסום את כרטיסי הכניסה של עובדי המפעל הצפוני השוהים בחל"ת היא סבירה ומידתית ואינה מצדיקה התערבות.
נציגות העובדים פנתה לבית הדין לעבודה, בבקשה להורות לחיפה כימיקלים לחדול מהתנכלות כלפי העובדים, הבאה לטענתם לידי ביטוי בכך שההנהלה אוסרת כניסתם למפעל הצפוני של עובדים המצויים בחל"ת.
ההחלטה לחסום את כרטיסי הכניסה התקבלה רק לאחר שהעובדים השוהים בחל"ת השלימו את ענייניהם אל מול מחלקת משאבי אנוש במפעל לקבלת תלושי שכר, חתימה על טפסים, מתן הודעות על ניצול חופשה בפועל או פדיון חופשה.
ההנהלה טענה להגנתה שכוונתה היא למנוע שוטטות של עובדים במפעל הסגור, ללא סיבה וללא מטרה, או למטרה פסולה. עוד נטען שקיים סיכון שבמקרה של פציעת עובד במהלך שוטטות במפעל, כאשר מדובר במפעל כימי המתפרס על פני שטח של כ-250 דונם, עלול להיווצר מצב בו איש לא יבחין בעובד הפצוע משך שעות, שכן המצלמות שהותקנו במפעל אינן מכסות את כל שטחיו. בנוסף קיימת בעיה ביטוחית, מאחר שהעובדים המצויים בחל"ת לא מבוטחים מפני פגיעות ונזקים.
לדברי הנהלת המפעל, לא ניתן להתעלם מהסיכון הפוטנציאלי לפגיעה ברכושה יקר הערך במפעל, במיוחד נוכח העובדה שמדובר בציבור גדול של עובדים, ושבמפעל מצוי ציוד יקר ערך ללא השגחה ושמירה. בנוסף חוששת ההנהלה מפני חבלה במזיד ברכושה, בשל הרוחות הסוערות בקרב העובדים.
בית הדין לעבודה פסק שאכן החלטת הנהלת המפעל היתה סבירה בנסיבות העניין, ושיש בה איזון ראוי וסביר בין האינטרסים של המפעל לבין האינטרסים של העובדים. בית הדין השתכנע שהנזק שעלול להיגרם למפעל במקרה בו תוּתַר כניסת עובדי חל"ת עולה באופן ניכר על הנזק שייגרם לעובדים, אם בכלל, אם לא תותר כניסתם.
"סיכונים רבים שלא ניתן להתעלם מהם"
יודגש שהנהלת המפעל לא אסרה באופן מוחלט וגורף את כניסת העובדים השוהים בחל"ת למפעל, שכן לחברי ועד העובדים נותרה כניסה חופשית באופן עצמאי, ללא כל הגבלה, לשטח המפעל.
בנוסף לכך, כל עובד הנמצא בחל"ת שכרטיס העובד שלו נחסם והוא מבקש להימצא בשטחי המפעל מסיבה עניינית כלשהי – כניסתו מותרת ללא כל קושי. כניסת עובד לצרכנייה הנמצאת בשטחי המפעל או לפגישה עם חברי ועד העובדים מותרת גם היא.
כרטיס העובד שברשות העובדים השוהים בחל"ת, מאפשר כניסה חופשית לחצרי המפעל רחב הידיים ללא כל הגבלה, בכל שעה, לרבות מבחינה תיאורטית בשעות הלילה. בית הדין קבע שמדובר בתוצאה לא סבירה, שטומנת בחובה סיכונים רבים שלא ניתן להתעלם מהם או לחייב את חיפה כימיקלים להיערך מפניהם.
"בהקשר זה נוסיף, כי מטענות הצדדים למדנו שבכל המפעל המתפרס על פני השטח העצום – מועסקים בימים אלו כ-9 עובדים בלבד, כך שחשש החברה לפיו איש לא יבחין בפציעת עובד, חלילה, באחד המתקנים או השטחים המרוחקים בהם אין תנועה של עובדים, אינו תלוש מהמציאות", ציין בית הדין בהחלטתו.
"ערים אנו לכך שמדובר בעובדים מוחלשים, שייתכן כי אין בידיהם מלוא הנתונים הנדרשים להוכחת טענותיהם", הוסיף בית הדין. "יחד עם זאת, מצאנו בהסדר שהחילה חיפה כימיקלים איזון ראוי וסביר בין אינטרס העובדים לקבל מידע חיוני מחד לבין אינטרס המעסיק המפורט לעיל מאידך".
[ס"ק 50931-08-17]