עובדים רבים המועסקים במשרדים ממוזגים נדרשים לעבור מדי יום על עשרות, אם לא מאות, הודעות נכנסות בדוא"ל. אין ספק שמדובר בזללן זמן לא קטן ואף מתיש למדי, אולם מחקר חדש שנערך בארה"ב מלמד כי גורם השחיקה העיקרי הנוגע למיילים בעבודה הוא דווקא הציפייה עצמה מהעובד להשיב למיילים גם מחוץ למסגרת שעות העבודה.
המחקר מצא שלציפייה מצד המעסיק להשיב למיילים גם מחוץ לשעות העבודה קיימות השלכות שליליות על מצבם הרגשי של העובדים, שמוביל לשחיקה ולהפרת האיזון בין בית לעבודה, החיוני גם לבריאותו הפיזית של העובד.
"מצאנו שהציפייה מעובדים להשיב למיילים גם מחוץ למשרד גורמת להם לתשישות נפשית בשל היעדר היכולת להתנתק מהעבודה", מסבירה ד"ר סמנתה קורנוי, אחת מעורכות המחקר. "לא עומדת בפניהם האפשרות להתנתק מהעבודה כאשר הם חוזרים הביתה, שם הם אמורים למעשה למלא מצברים מחדש".
אימת הדינג
זהו אינו המחקר הראשון שממצאיו מלמדים על הנזקים הנגרמים לעובדים כתוצאה מטיפול במיילים לאחר שעות העבודה, אולם החידוש הוא שמחקר זה אינו מתמקד בהיקף העבודה הדרושה לטיפול במיילים, אלא בהיבט אחר של הבעיה שטרם נבחן עד היום: עצם הציפייה מהעובד שהוא יגיב למיילים בשעות הפנאי.
עורכי המחקר סבורים שנורמה שכזו גורמת למתח מקדים ושוללת כל אפשרות מהעובד להתנתק לחלוטין מהעבודה, ללא קשר לשאלה כמה זמן נדרש ממנו לצורך הטיפול במיילים.
"מעבר לכך שהעובדים נדרשים להשקיע מזמנם הפנוי לצורך הטיפול במיילים, הם מרגישים שהם צריכים להיות כל הזמן בכוננות תגובה, והם לא יכולים לדעת מתי תהיה הבקשה הבאה", מוסיפה קונרוי. "כשהם הולכים לארוחת ערב משפחתית ושומעים את ה'דינג' המתריע על הודעה נכנסת – הם ישר נאלצים להפנות את תשומת לבם הרחק מהמשפחה אל עבר הדואר האלקטרוני".
תרבות ה'תמיד שם'
על פי המחקר, ציפיית המעסיק מהעובד לבדוק מיילים אינה חייבת להיות מפורשת או להימסר לעובד באופן רשמי במסגרת מדיניות הארגון. ייתכן שמדובר בנורמה הנהוגה כחלק מהתרבות הארגונית שנוצרה כתוצאה מהגדרות של התנהגות מקובלת או פסולה על ידי ראשי הארגון ועובדיו.
"לכן, אם ארגון דוגל בתרבות ה'תמיד שם', הוא מונע מהעובדים להתנתק לחלוטין מהעבודה, וזה מוביל בסופו של דבר ללחץ כרוני", מציינת ד"ר ליובה בלקין, שהשתתפה גם היא בעריכת המחקר.
עורכי המחקר קוראים למעסיקים ליצור מדיניות שתביא להפחתת השפעות שליליות על מנת להגן על העובדים לטווח הארוך. כך, למשל, ניתן להבהיר לעובדים שטיפול במיילים לאחר שעות העבודה אינו בא בחשבון.
ניתן גם ליצור תרבות ארגונית לפיה קיימים 'ימים ללא מיילים' על בסיס שבועי, או לקבוע לו"ז ברור באילו תנאים רשאים העובדים לטפל במיילים, וכך לבלות זמן רב יותר עם המשפחה ללא הפרעות. מהלך כזה גם יעביר מסר לעובדים של אכפתיות ושל תמיכה מצד הארגון.
יש לציין כי באופן אירוני עובדים רבים דווקא מעדיפים לטפל במיילים מחוץ לשעות העבודה, על מנת שיוכלו לייצר אפקטיביות רבה יותר במהלך שעות העבודה עצמן, ואיסור טיפול במיילים בזמנם הפנוי יהיה עבורם חדשות לא ממש טובות. עם זאת, מתפקידיו של המעסיק להגן על העובד גם אם האחרון בוחר ביודעין בדרך שחושפת אותו בפני סטרס ושחיקה נפשית.
במקרה זה ניתן להציע לעובד ליווי מקצועי לצורך בחינת הדרך בה יוכל למקסם את יצרנותו במהלך שעות העבודה מבלי להציץ במיילים לאחר צאתו מהמשרד, וכך להביא לשימורו במערכת לטווח הארוך.