בשורה לחוסכים: ועדת הכספים אישרה אתמול (ג') תקנות המורות על איחוד אוטומטי של חשבונות עמית בקרן פנסיה ובקופת גמל.
כ-25 מיליארד שקל מנוהלים כיום בכ-1.8 מיליון חשבונות לא פעילים בקרנות הפנסיה, והם לרוב תוצר של מעבר בין מקומות עבודה תוך הימנעות מקריאת הדו"ח התקופתי שמקבלים החוסכים. החברות המנהלות נוהגות לגבות בחשבונות לא פעילים דמי ניהול מקסימליים, כלומר 6% מההפקדות ו-0.5% מהצבירה, כך שאיחוד החסכונות לחשבון אחד פעיל עשוי להוזיל את דמי הניהול בצורה משמעותית.
על פי נתוני האוצר, בסוף 2013 יתרת הנכסים בחשבונות מנותקי קשר עמדה על 40 מיליון שקל, וכתוצאה מצעדים רגולטוריים פחתה היתרה שנה לאחר מכן ל-40 מיליון שקל – כלומר מזוהה מגמה של צמצום חשבונות רדומים, אולם היקפם עדיין עצום.
במרץ 2016 קיימה הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפות הציבור בכנסת דיון בנושא, על מנת להורות לחברות לפעול לאיתור חשבונות רדומים שנותק עמם הקשר, אולם נציגי החברות בחרו שלא להגיע לדיון. "מגיעות אלינו עשרות תלונות של צרכנים שלא יודעים על הכסף שלהם או שגילו אותו אחרי שנים ואין להם דרך להתחקות אחר הסכומים והעמלות ששילמו במהלך השנים", אמרה עו"ד דולב קרזי מארגון 'אמון הציבור'.
יו"ר ועדת הכספים: "יש לוודא שהציבור לא ייפגע מהמהלך שאמור להיטיב עמו, ושהמידע שלא ייחשף בפני גורמים שלא אמורים להיות חשופים אליו. אני רואה חשיבות עליונה בשמירה על סודיות המידע, זה עניין מאוד רגיש"
בתחילת החודש נחשף שקבוצת מגדל, המנהלת את קרן הפנסיה מקפת, הודיעה לסוכנים שלה על מתן תגמול למי מהם שיחתים את לקוחותיו על טופס סירוב לאיחוד החשבונות. יו"ר לשכת סוכני הביטוח אריה אברמוביץ הביע זעזוע מכך ש"חברת ביטוח מעזה לבקש מסוכני ביטוח לעשות משהו שבעינינו יכול לפגוע בציבור ולהיות עוולה אזרחית", ואף במשרד האוצר גינו את המהלך ומסרו שהם "רואים בחומרה דרישת חברה מסוכניה לפעול בניגוד לחוק".
חשיפת המידע המועבר
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני (יהדות התורה), אמר אתמול כי הוא "רואה חשיבות רבה במהלך של איחוד החשבונות כיוון שיש בכך תרומה חשובה לחיסכון של הציבור, אבל ועדת כספים רוצה לוודא שהציבור לא ייפגע מהמהלך שאמור להיטיב עמו, ושהמידע שלא ייחשף בפני גורמים שלא אמורים להיות חשופים אליו. אני רואה חשיבות עליונה בשמירה על סודיות המידע, זה עניין מאוד רגיש".
ואכן, הנושא הובא בחשבון על ידי האוצר, ולפני כחודש וחצי פרסם האוצר טיוטת תקנות לצורך אבטחת המידע בעת איחוד החשבונות, כך שהעניין יתבצע באופן אוטומטי מבלי שהחברות המנהלות ייחשפו אליו. כך יועבר המידע הרגיש באופן בלעדי, מוצפן ומאובטח, תוך מניעת אפשרות לגישה למידע מכל מי שאינו מורשה לכך.
נציג הלשכה המשפטית במשרד האוצר דודי קופל הסביר בדיון שבידי המערכת מנוע המפעיל את כל ניהול המידע: "הליך הצלבת המידע ייעשה באופן אוטומטי ללא התערבות של אדם או כל גורם חיצוני", אמר. "המידע יעבור מהחברות המנהלות אל הממונה ומהממונה אל החברות המנהלות, כל זאת ללא מגע אנושי, בתהליך אוטומטי".
על הנושא מופקד מטעם האוצר, רו"ח הראל שרעבי, שהסביר כי המידע עובר לאגף שוק ההון לצורך הצלבת מידע היכן העמית פעיל והיכן לא, ללא מגע יד אדם, כך שאין צורך בחשיפה למידע עצמו, אלא רק לעניינים הטכניים בתפעול המידע. "המידע יימחק בסופו של תהליך על מנת שלא יישמר מה שאין בו צורך עוד ושלא יתקיים סיכוי לזליגת המידע או חשיפתו בפני גורמים שונים", הבהיר שרעבי.