חברת Awesome Tel Aviv החלה ביולי השנה במיזם "אוסום טיוסדיי", והפכה את ימי שלישי ליום עבודה מקוצר. "משרדי החברה נסגרו שעה וחצי מוקדם יותר כדי לאפשר לכולנו לקחת אוויר באמצע השבוע, לבלות עם האנשים שאנחנו אוהבים ולחזור ברביעי מוטענים באנרגיה חדשה לשאר השבוע", כתב מעין פרוינד, מנכ"ל החברה, בחשבון הלינקדאין שלו.
לאחרונה עדכן פרוינד שהמהלך מוכיח את עצמו: "זה עובד! וזה עובד מצוין. קודם כל, כי המחזור לא נפגע, להיפך, הוא גדל. כמות השעות הנוספות הכללית לעובד ירדה ביתר השבוע. ככה שאפשר באופן רשמי לומר שמדובר ב-Win-Win – אין בהכרח קשר ישיר בין כמות שעות העבודה לפריון, ליעילות ולהכנסות".
בתחילת החודש הנוכחי עברה החברה למתכונת חורף של היוזמה האמורה, במסגרתה יום העבודה מתחיל עבור כל עובדי החברה מוקדם יותר, וכך גם מסתיים מוקדם יותר. "יוצאים בארבע, כדי שנספיק לתת כיף לשמש, שניה לפני שהיא נבלעת בים", הסביר פרוינד.
איזון בית-עבודה הפך בשנים האחרונות לנושא חם בעולם התעסוקה. מעסיקים מבינים שאם הם רוצים לשמור על רמת יצרנות גבוהה ולמנוע שחיקה וזליגת מוחות – עליהם להבטיח את רווחתם הנפשית של העובדים.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לפני כ-3 שבועות נתונים שנאספו במהלך השנה החולפת, לפיהם כשליש מהעובדים בישראל (36%) מתקשים לתפקד במשפחה בגלל מחויבות לעבודה, וקרוב למחצית מהעובדים (46%) חווים מתח או לחץ נפשי בעבודתם.
"אלפי אנשים מנהלים חיים של ייאוש שקט במתן שעות ארוכות לעבודה שהם שונאים, כדי לצרוך מוצרים שאינם זקוקים להם במטרה להרשים אנשים שהם לא אוהבים"
במסגרת רפורמה דרמטית בדיני עבודה שהובילה ממשלת צרפת, בניגוד לעמדת הפרלמנט, נכנסה בינואר השנה לתוקף זכות חוקית של העובדים להתנתק ממיילים לאחר שעות העבודה, במטרה לפעול ליצירת איזון בית-עבודה.
לאחר שכבר שנים מחקרים רבים מזהירים מפני שהייה ממושכת במשרד, שמעלה את הסיכון לשבץ, פורסם לאחרונה מחקר שנערך במשך 10 שנים בקרב כ-85,000 עובדים במדינות שונות, ממנו עולה שעבודה של למעלה מ-55 שעות בשבוע מעלה ב-40% את הסיכון לבעיות לב.
לא להסתפק ב-50 כפיפות בטן
"אלפי אנשים מנהלים חיים של ייאוש שקט במתן שעות ארוכות לעבודה שהם שונאים, כדי לצרוך מוצרים שאינם זקוקים להם במטרה להרשים אנשים שהם לא אוהבים", אמר גיל מארש בהרצאתו הפופולרית ב-TED.
לדברי מארש, לצד פעילות גופנית אסור לזנוח את הצד האינטלקטואלי, הצד הרגשי והצד הרוחני. על מנת להיות מאוזן, הוא אומר, צריך את הרכיבים כולם, ולא להסתפק ב-50 כפיפות בטן ביום.
ביום בו אשתו התקשרה אליו לבקש שיאסוף את הבן הקטן מבית הספר, הוא יצא שעה אחת קודם מהמשרד, אסף את הילד, הלך איתו לגן השעשועים, ישב איתו בבית קפה, קנה לו פיצה, עשה לו אמבטיה, קרא לו סיפור, נתן לו נשיקה, ויצא מהחדר. "אבא", קרא הילד, "זה היה היום הכי טוב שהיה לי בחיים. אי פעם".
מוטיבציה בעלייה, תחלופת עובדים בירידה
ממחקרים עולה שבמקומות עבודה בעולם אשר הפעילו מנגנונים של איזון בין בית לעבודה, כמות ההיעדרות של העובדים ירדה, תחלופת העובדים קטנה והמוטיבציה של העובדים עלתה.
לפני כשבועיים אף הוגשה הצעת חוק במטרה לעודד מעסיקים לאפשר לעובדים לעבוד בהסדר עבודה גמיש, המאפשר עבודה מהבית באמצעות הפחתת שיעור דמי הביטוח שהם משלמים בעד ביטוח נפגעי עבודה.
כ-42% מעובדי ההייטק שהשתתפו אשתקד בסקר 'אנשים ומחשבים' דיווחו שהם דווקא מזהים שינוי לטובה ביחס המעסיק לאיזון בין עבודה לבית, אולם לצד זאת הם ציינו שהם עדיין מבלים שעות רבות מדי במקום העבודה. כ-43% השיבו שהם לא חשים בשינוי, ואילו 15% דיווחו על שינוי "משמעותי בהחלט" במקום העבודה בכל מה שקשור לאיזון בית לעבודה.
90% מהמשתתפים בסקר דיווחו שהם יוצאים ממקום העבודה לפחות פעם בשבוע מוקדם יותר כדי להיות עם המשפחה, וכ-12% מהם ציינו שהעניין אף מעוגן בהסכם העסקה שלהם.